Povodom Dana Općine Lovinac večeras je u velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra održana svečana Sjednica Općinskog vijeća Lovinac. Osim članova Općinskog vijeća sjednici su nazočili mnogi gosti iz Gospića, kao i izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske predvođeni izvršnim direktorom Danom Špicerom.

Učestalo prekidan pljeskom nazočnih načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić (HDZ) definirao je tek neke od uspjeha ove Općine unatrag godine dana.

-Posebno pozdravljam nazočne predstavnika Saveza izviđača Hrvatske koji su unatrag desetak dana oživjeli ovo područje i možemo samo zamisliti kako bi Lovinac i Sveti Rok izgledali kada bi ovdje stalno živjelo još 2 000 mladih ljudi.
Živimo u turbulentnim vremenima, vremenima inflacije, rata u Ukrajini i nemira u svijetu. Unatoč takvim uvjetima mi smo zahvaljujući vlastitim snagama, pomoći Ličko-senjske županije i Vlade RH uspjeli pokrenuti mnoge projekte. Renovira se infrastruktura, čine pomaci na brojnim poljima aktivnosti, a sve s ciljem poboljšanja uvjeta života naših građana. Tako i dalje širimo vodovodnu mrežu, gradimo nove i saniramo postojeće puteve. Ovdje ću spomenuti nedavno otvaranja novog Vatrogasnog doma. Posebno smo ponosni na naše vatrogasce koji će na taj način postati učinkovitiji i nadalje spremni za sva djelovanja. U svim vremenskim uvjetima, u svim dobima godine ti su ljudi spremni pomoći i djelovati u svim situacijama, napomenuo je načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić i zahvalio svim ravnateljima i direktorima s područja ove Općine s čijim angažmanom život građana doseže nove dimenzije. Spomenuo je također i brojne sportske aktivnosti zaslužne za turistički imidž Lovinca.

Predsjednik Općinskog vijeća Josip Vrkljan-Jotan podsjetio je nazočne razloge zbog kojih je ova Općina za svoj Dan uzela početak osloboditeljske Oluje.

-Ovo područje je 4. kolovoza 1995. godine oslobođeno u veličanstvenoj operaciji Oluja, kada smo zauvijek protjerali srpske agresore. Zato vječita hvala hrvatskim braniteljima jer bez njihovog znoja i krvi ne bilo pobjede, ne bi bilo slobode niti Dana Općine. Ali je ovo nažalost i dan sjete i tuge za svima onima koji su svoje živote utkali u našu slobodu. Znam da će neki reći:“Čemu sve to spominjati“?
Mi to moramo spominjati. Svjedoci smo onoga što se događa u prijateljskoj Ukrajini. Moram reći da slušajući naše istočne susjede danas i prije početka Domovinskog rata, ne vidim u retorici puno razlike. Naša otvorenost na suradnju donijet će radna mjesta za 12 obitelji ovdje u novom HEP-ovom projektu, a u drugoj fazi za osam obitelji, odnosno zaposlenika. To je jedini način naše gospodarske i demografske revitalizacije, zaključio je predsjednik Općinskog vijeća Lovinac Josip Vrkljan-Jotan.

L. O.