Lovkinja Lorena i njezina strast

U Hrvatskoj se lovom bavi više od 60 tisuća ljudi. Udio žena u ovom plemenitom hobiju je zanemariv jer na svakih tisuću lovaca dolazi po jedna lovkinja. Od tajnika Županijskog lovačkog saveza Mile Ugarkovića doznajemo kako je situacija u Ličko-senjskoj županiji po tom pitanju još lošija jer se lovom bavi svega 14 lovkinja. Među njima je i Lorena Jelinić (19) iz Gospića.

Korijene svake priče valja potražiti u mladosti i svakako-u genima. Lorenin tata Nikica strastveni je lovac i tu je ljubav prenio na mlađu kćer. Mama Majda ističe kako je starija Tania u rukama uvijek imala tipično ženske igračke, dok Lorenu u djetinjstvu nisu zanimale Barbike, nego samo životinje. Vjerojatno je zato Lorena završila za veterinarskog tehničara i radi u Veterinarskoj stanici Gospić. Lovački ispit je položila čim je napunila 18 godina, a tata joj je odmah kupio prvu pušku. Lorena je članica LD „Šljuka“, sa vrlo atraktivnim lovštem na obroncima Ljubova. U vrlo kratkom vremenu Lorena je stekla ugled među lovcima.

Nastavak ispod oglasa

-U prvo vrijeme je bilo povremenih muških zadirkivanja tipa „što će ovoj maloj puška“, ali su moji prvi lovački uspjesi pokazali da se lovkinje mogu s lovcima mjeriti u mnogo čemu, kaže Lorena. O lovu govori s mnogo strasti i ljubavi pa je neupitno zašto ju je patron lovca Sveti Hubert privukao pod svoje okrilje.

-Najljepše mi je kada se zavučem pod grm i osluškujem. Po šumu već znam koja mi se divljač prikrada. Tada osjećam navalu adrenalina i to isčekivanje me sasvim obuzme. Ako u lov ideš bez volje i te strasti, onda je bolje raditi nešto drugo. Zato volim otvorene čeke jer sam i tada dio prirode. Budući da obožavam pse lov s prigonom pomoću pasa poseban je doživljaj.

Lorena je protekloga vikenda bila gošća u takvom  lovu na Udbini. Ustrijelila je manju divlju svinju. Ali ono o čemu se priča u lovačkim krugovima dogodilo se ljetos u lovištu Hrvatskih šuma.

-Čekala sam srnjaka. Pojavio se na velikoj udaljenosti, na oko 250 metara. Imam dobar lovački karabin kalibra 308 Whinchester, poklon od tate. Pucala sam i srnjak je pao u vatri. Vjerujem da će to biti visoko ocijenjeni  trofej, rekla nam je lovkinja Lorena. Nedavno je tražeći kvalitetan lovački nož otputovala čak u Varaždin. Vlasnik  je nož  najprije cijenio 500 kuna, ali kada je vidio tko će kupiti taj nož i s koliko znanja i neskrivene radosti Lorena priča o lovu, nož je prodao u pola cijene. Tako je vrhunski nož marke „Joker“ postao još jedan džoker mlade i  uspješne lovkinje.

M. S.