Lovna sezona uspješna, krivolov posvuda u porastu

GOSPIC- Podsjetnik na neka druga vremena. Hajka L.D. "Lika" iz 1970. godine kada se vuka progonilo zbog velikih ššteta pocinjenih na stoci i divljaci. Za ovih pet ustrijeljenih vukova strijelci su dobili novcane nagrade. M. Smolcic

Završena je sezona lova na divlje svinje 2015./2016. pogonom uz pomoć pasa. Do naredne jeseni četveronožni će pomagači lovaca ostati u boksovima ili na vezu. Iz većine lovačkih udruga dobili smo informacije o dobrim rezultatima lova. Kako to uvijek valja naglasiti: koliko se skrbi o divljači, toliko je i njezino brojno stanje! Ovo pravilo naglašava predsjednik LD „Oluja“ iz Gospića Antonio Stilinović rezimirajući proteklu lovnu sezonu.

-Divljač čuvamo, hranimo je, održavamopolijišta i solišta pa je normalno da je naše lovište bogato sa svim vrstama divljači koje imamo u lovno-gospodarskoj osnovi. Ova lovna sezona je to i pokazala. Ustrijeljeno jemnoštvo divljih svinja, nekoliko veprova u trofejnim medaljama. Što se problema tiče ponovno ću spomenuti nekoliko slučajeva trovanja naših lovačkih pasa. Kolege lovci iz drugih lovačkih društava nam se žale na porast krivolova u svojim lovištima. Mi u LD „Oluja“ imamo ovih problema, ali u znatno manjem obimu. Redovno organiziramo lovačke patrole, a uveli smo i na nekoliko mjesta video-nadzor. Suradnja s Policijom je odlična jer nam je svima stalo da se krivolov suzbije, a krivolovci primjereno kažnjavaju, kazao nam je Toni Stilinović, predsjednik LD „Oluja“. Govoreći o populaciji vuka, Stilinović naglašava kako u lovištu lovci vrlo često nailaze na njihove tragove. O brojnosti ovog predatora teško je govoriti, ali članovi „Oluje“ pomno paze da netko ne bi pucao na tu strogo zaštićenu vrstu.

Nastavak ispod oglasa

Nekolicinu članova LD „Oluja“ zasmetale su primjedbe lovaca iz drugih udruga jer smo na portalu u nekoliko navrata objavili arhivske fotografije na kojima je nekoliko lovaca koji više nisu među živima. Umjesto da se ponose što su ti ljudi bili dragovoljci Domovinskog rata i pasionirani lovci, nekome je to nažalostzasmetalo. Stoga kao ilustraciju ove priče o lovu donosimo fotografiju skupine lovaca iz sredine prošlog stoljeća. Nitko od lovaca sa fotografije danas nije živ, pa će zluradim komentatorima valjda biti lakše na duši. Fotografija je načinjena na raskršću ispred kapelice Sv. Ivana Nepomuka u Gospiću nakon jednog uspješnog lova u kojemu su najviše stradali vukovi. Podsjetnik na neke davne dane.

M. S.