Luketić: „Općina Plitvička Jezera zasluženo će nositi ime najvećeg prirodnog bisera u svijetu“

Načelnik Boris Luketić

Boris Luketić
Boris Luketić

Korenica – Najmlađi, ali po svemu sudeći  i najperspektivniji načelnik jedne ličke općine, Boris Luketić, koji se na izborima odlučno suprostavio iskusnijim ali ne i kvalitetnijim kandidatima, danas sa smješkom gleda na ono što se odvijalo u izbornoj utrci. Kaže da zahvaljuje biračima na ukazanom povjerenju ali i svima onima koji su izašli na izbore i ispunili svoju građansku dužnost, te da će učiniti sve kako bi  opravdali ukazana povjerenja. Ne krije načelnik Luketić zadovoljstvo izbornim rezultatima, jer prvi uspjeh je bio ulazak u drugi krug i na kraju pobjeda na izborima. Iako je bilo puno kandidata koji su bili više nego   uvjereni u pobjedu i „igrali igrice“, Luketić je sa svojim timom ali i perspektivnim programom razvoja Općine dobio povjerenje stanovnika Općine Plitvička jezera za naredne četiri godine. Kako kaže, zadovoljan je i rezultatima za Općinsko vijeće u kojem je njegova koalicija osvojila pet vijećničkih mjesta. Ono što izdvaja iz izborne utrke su loše igre pojedinaca, ali priznaje da su ga  laži i podmetanja od strane njegovih protukandidata najviše pogodile, jer se nisu bazirali na svoje birače i program nego samo kako ocrniti njegovu koaliciju i njega kao kandidata za načelnika.

Nastavak ispod oglasa

Da nije bilo vremena za duga razmišljanja i dogovaranja, potvrđuje podatak da se načelnik Luketić sa svojim timom odmah dao na posao. Tvrdi da je stanje na općinskom računu zadovoljavajuće, pogotovo ako se u obzir uzme teška gospodarska situaciju u cijeloj Hrvatskoj. Kazao nam je da se svi poslovi odvijaju u skladu sa planom i programima, te da je na njima da do kraja godine ispoštuju  programe i odluke koje je usvojilo Općinsko vijeće iz prethodnog saziva. Ovim putem načelnik Luketić učinio je i hvale vrijednu gestu kazavši da želi javno zahvaliti dosadašnjem načelniku g. Kukuruzoviću koji je vodio računa da općina i sve ustanove kojima je općina osnivač pozitivno posluju i da nisu u gubitku. Općina ima sve uvjete da nastavi normalan rad i da se razvija u gospodarskom, socijalnom i kulturnom pogledu.

          luketic2„ Sa poslovima smo zaista krenuli drugi dan od preuzimanja dužnosti, tu moram spomenuti i svoje zamjenike koji su, kao i ja, ovu ulogu prihvatili ozbiljno sa puno volje i elana, što mi je izuzetno drago. Teško je istaknuti prvi posao jer se paralelno vodi nebrojeno puno poslova. Najveći problemi s kojima se susrećemo i koji je od velike važnosti da se riješi je stambeno zbrinjavanje stanovnika općine koji ovdje žive u neadekvatnim uvjetima, znači kvadratura stanova je nedostatna za broj članova u kućanstvu ili sl. Projekt za izgradnju kuća na Borju još uvijek nije realiziran, ali dat ćemo sve od sebe da se krene u realizaciju. Postoji i problem vodoopskrbe na pojedinim dijelovima općine, ali i na tome radimo intenzivno naravno zajedno sa našim Komunalcem i Hrvatskim vodama, tu su još i općine Rakovica i Udbina koje gotovo ovise o našem vodoopskrbnom sustavu. Tu je još i ostala ne manje značajna komunalna infrastruktura koju ćemo realizirati do kraja godine; održavanje postojećih cesta i izgradnja nogostupa, uređenje turističkih naselja, održavanje groblja, izgradnja dječjeg igrališta, ali i priprema i projektiranje istih već za sljedeću godinu“ – rekao je načelnikLuketić.   

Posebno načelnik Luketić izdvaja gotov turistički projekt koji je u fazi dogovora između susjednih općina i općine Bihać, što u stvari čini prekograničnu suradnju a  temeljem koje bi potencijalni partneri prepoznati značaj i važnost njegove realizacije, koji će velikim dijelom financiran iz fondova EU.

Jedan od kapitalnih projekata bit će izmještanje i sanacija odlagališta otpada u Vrpilama i divljih odlagališta. Izgradnja vodoopskrbne mreže na području cijele općine. Riješit ćemo pitanje vrtića u Mukinjama i Korenici. Kandidirat ćemo projekt dogradnje osnovnih škola s ciljem rada u jednoj smjeni. Stavljanje u funkciju gospodarske zone. Još je tu puno prostora za kapitalne investicije ali o tome ću više reći kada za to bude vrijeme, kaže Luketić .

Na upit kako gleda na suradnju Općine i NP Plitvička jezera odgovara po tom pitanju nemamo baš previše izbora jer smo osuđeni na suradnju, da se tako izrazim i otklonim sumnju da možemo jedni bez drugih. Poznato mi je da je suradnja u proteklih nekoliko godina mogla biti bolja jer znamo da se uvijek može bolje, ali ja sam uvjeren da je to vrijeme iza nas jer ukoliko nam je u interesu da neke stvari funkcioniraju onda ćemo morati posvetiti više vremena jedni drugima. Ukoliko na ovoj razini ne postoji suradnja svi mi trpimo posljedice. Vjerujem da možemo pomoći jedni drugima u mnogo čemu i da ne trebamo biti taoci neke krivo postavljene percepcije da je park država u državi a da je općina valjda u nekoj drugoj državi jer neke odluke moramo ipak donositi zajedno. Općina ne može utjecati na politiku zapošljavanja u NP, ali svakako bih želio istaknuti da bi pri zapošljavanju lokalni stanovnici trebali imati prednost jer nam veliki problem predstavlja sve veći odlazak mlađeg stanovništva zbog nemogućnosti zaposlenja na Plitvicama. Isto tako smatram da Općina u ovome dijelu treba stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta izvan zone NP jačanjem drugih gospodarskih djelatnosti ali i širenjem turističke ponude i sadržaja. Zajednički stav prošlog saziva općinskog vijeća, a i moj osobni je da bi se u sastav Upravnog vijeća NP trebao imenovati jedan predstavnik na prijedlog Općinskog vijeća općine Plitvička Jezera s obzirom da se preko 90% parka nalazi u Ličko-senjskoj županiji a glavnim i najvećim dijelom je u općini Plitvička Jezera.

O populaciji Hrvata iz BiH koji su prošli svojevrsnu kalvariju i danas žive u Korenici,načelnik kaže da  postoji razlika između svih nas, ali treba svakako istaknuti da je ovo jedna multikulturalna sredina koja izvrsno funkcionira. Ne postoje zabilježeni sukobi na toj osnovi jer smo svi dobro prihvatili taj suživot. Postoji još uvijek nesređeno stanje u politici stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja ali vjerujem da ćemo zajedničkim naporima stati tome na kraj i riješiti problem na sveopće zadovljstvo. Usporedno s tim Općina sudjeluje u nekoliko socijalnih programa između kojih je i onaj preko našeg Crvenog križa; pomoć starim i nemoćnim osobama. Nedavno smo uz pomoć udruge Pokretač aplicirali jedan projekt socijalnog programa, koji je i odobren u iznosu od 60.000€ bespovratnih sredstava iz fondova EU, a provoditi će se na području dviju općina Lovinac i Plitvička jezera. Imamo dobru suradnju sa svim udrugama koje su pokazale volju za radom i iza kojih stoje neki rezultati, te se nadama da će se ta dobra suradnja nastaviti i u budućnosti.

Držeći se načela našeg koalicijskog programa, uz projekte koji koriste obnovljive izvore energije djelomično ćemo sufinancirati ili izravno sudjelovati u javno privatnom partnerstvu u projektima čistijeg transporta, izgradnje punionica za plinska i električna vozila, energetski učinkovitije javne rasvjete, korištenje biogoriva, stvaranju preduvjeta za izgradnju centralnog toplinskog sustava na šumsku biomasu. Osim pozitivnih ekoloških učinaka nisu zanemarive ni energetske uštede koje će rasteretiti financijske troškove Općine. Ostvarit ćemo da brand u imenu Plitvička jezera ima dodatne gospodarske učinke i u drugim djelatnostima osim turizma. Ovim programom na područjima obnovljivih izvora energije, šumarstvu i drvnoj industriji stvorit će se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta.

Iskreno se nadam da ću zajedno sa svojim suradnicima i partnerima uspjeti ostvariti program naše koalicije i da će općina Plitvička Jezera zasluženo nositi ime toga najvećeg prirodnog bisera u svijetu. Veliki je posao pred nama i samo upornošću i zalaganjem svih nas koji ovdje živimo možemo učiniti naše mjesto boljim mjestom za život. Stvari ne treba gledati kratkoročno i bazirati se na ove četiri godine koje su pred nama nego moramo početi planirati i provoditi projekte koji su dugoročni bez obzira tko dolazi poslije nas, jer samo tako možemo osigurati kvalitetne uvjete za život našim najmlađima i novim generacijama koje će doći.

Dražen Prša