Lutke su danas „osvojile“ Gospić

„Lutke prije Barbie“ naziv je izložbe otvorene danas u Muzeju Like Gospić koja nam je predstavila 40 lutaka iz sredine prošloga stoljeća. Autorica izložbe je viša kustosica Muzeja Tara Pivac Krpanić koja je naglasila kako je to tek jedan etnološki pogled na odrastanje i mladost u Lici.

-To je zapravo jedan uvid u socijalnu povijest od ’60-ih do ’80-ih godina prošloga stoljeća, predmeta koji nisu dio klasične narodne kulture. Sa svakim vlasnikom lutke obavili smo intervju kako bismo doznali povijest određene lutke i poneku anegdotu vezanu uz nju. Tako smo zaokružili jednu priču o odrastanju iz tih vremena, iz okolice Gospića i od Brušana do Perušića.

Nastavak ispod oglasa

Kada smo krenuli s pripremama za ovu izložbu dugo vremena se nitko nije javljao, ali se taj glas pronosio i javile su nam se i vlasnice iz Rijeke koje su odrastale u Lici. Ovdje nisu sve lutke koje smo sakupili jer nije bilo dovoljno prostora, ali smo načinili plakate pa svaka lutka ima svoju priču, rekla nam je viša kustosica Tara Pivac Krpanić prigodom otvaranja izložene „Lutke prije Barbie“ u Muzeju Like Gospić.

L.O.