M. Orešković: „ Zadovoljni smo, pokazat ćemo da može i bolje“

I dok mnogi okrivljuju za loše turističke rezultate ovogodišnje vremenske (ne)prilike, u Turističkoj zajednici Grada Otočca zadovoljno su nam predstavili rezultate svoga poslovanja tijekom devet mjeseci ove godine. Dir. TZ Grada Otočca Mladenka Orešković ne krije zadovoljstvo pokazateljima od kojih izdvaja podatke po kojima je u devet mjeseci 2014. godine ili od 1. siječnja do 30. rujna 2014. godine na području Turističke zajednice Grada Otočca zabilježeno ukupno 16.994 dolazaka turista koji su ostvarili 21.760 noćenja, što u odnosu na ostvareni turistički promet u istom razdoblju prošle godine znači 14% više dolazaka i 11% više ostvarenih noćenja. Kaže da su domaći gosti ostvarili 2.693 noćenja ili 12% od ukupnih noćenja, što je 2% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, tu su strani gosti koji su ostvarili 19.067 noćenja ili 88% od ukupno ostvarenih noćenja, što je 11% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i njihova prosječna dužina boravka, stranih i domaćih turista, je 2 dana, kazala je dir. TZ Grada Otočca Mladenka Orešković.
Dodala je da prema posljednjim raspoloživim podacima zaključno sa 30.09.2014. godine, osnovne smještajne kapacitete čine kapaciteti hotela «Zvonimir» s ukupno 48 ležaja (kategorizirani s tri zvjezdice), hotela Mirni kutak s 60 ležaja (kategorizirani s tri zvjezdice) hotela Park s 64 ležaja (kategorizirani s četiri zvjezdice) i hotel Gacka u Ličkom Lešću sa 38 ležaja (kategorizirani s tri zvjezdice). Tu su i komplementarni smještajni kapaciteti isključivo u privatnom vlasništvu, u 58 objekata različitog tipa, ukupnog kapaciteta 143 sobe i 304 postelje. Kamp Zelena dolina ima 25 smještajnih jedinica. Kad se sve zbroji ukupan broj smještajnih jedinica je 525.
„Gledajući generalno na rezultate u devet mjeseci zadovoljni smo postignutim, ali to ne znači da se ne može i bolje. Rezultat je to upornog, konstantnog i kvalitetnog rada. Pokušavamo osluhnuti želje, potrebe i interese gostiju, nastojimo se prilagoditi potrebama onih koji iskazuju interes za Gacku dolinu. Uveli smo nove sadržaje, obogatili ponudu i osmislili uz pomoć pojedinaca, gradskih ustanova i udruga nove projekte koji su rezultirali zadovoljstvom onih koji su posjetili naš Grad. Ako samo pogledate naš „turistički kalendar“ možete primijetiti puno toga što se izdvaja kao novi sadržaj, puno je i toga što druge turističke destinacije nemaju ali isto tako, nešto smo i prihvatili od drugih, jer od svakog novog poslovnog pokušaja uspjeli smo zabilježiti uglavnom pozitivne reakcije i rezultate. Ohrabreni smo, i upravo to nam daje opravdanje da pozitivno gledamo na nastavak već unaprijed planiranih aktivnosti kojima je cilj daljnje kvalitetno predstavljanje turističke ponude Grada Otočca i Gacke doline, što na kraju čini zadovoljstvo svih nas koji sudjelujemo u osmišljavanju turističke ponude ali i turista koji se zadovoni ponovno vraćaju u našu sredinu“ – kazala nam je dir. Mladenka Orešković.
Analizirajući strukturu gostiju po tipu smještaja vidimo da je najviše dolazaka i noćenja turista ostvareno u hotelskom smještaju i to 15% više dolazaka i 11% više noćenja u odnosu na prošlu godinu. Privatni smještaj ove godine bilježi 37% više dolazaka i 32% više noćenja, dok je kamp ostvario 27% manje dolazaka i 34% manje noćenja u odnosu na prošlu godinu. Bogatstvo prirodne i kulturno-povijesne resursne osnove Gacke potvrda je njenog turističkog potencijala. Ipak, većina lokaliteta nije u dovoljnoj mjeri turistički opremljena i unatoč njihovom objektivnom značaju, njihova vrijednost, odnosno privlačna moć na turističkom tržištu bitno je umanjena. TIC Majerovo vrilo (Turističko informativni centar) otvoren je početkom svibnja i na tragu je prijašnjih godina sa oko 20.000 posjetitelja. Isti broj posjetitelja ima i Velebitsko utočište za mlade medvjede. Turističko informativni centar na Orovcu, koliko god bio osporavan ili podržavan ipak bilježi pokazatelje kojima je doprinijeo turističkoj uspješnosti, jer su neki turisti usmjereni prema Gackoj dolini, doznali smo od Mladenke Orešković, dir. TZ Grada Otočca.
Dražen Prša