Medvjedi koji se nalaze kod Macolinog restorana u Krenici, a za koje Udruga za zaštitu životinja smatra neprikladnom nastambom bit će premješteni u sklonište Udruge Velebit Kuterevo kada se osiguraju uvjeti za sigurno premještanje i daljnje držanje životinja.

Prijatelji životinja u utorak su podsjetili da se Zakonom o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a ta odredba na snazi je od početka ove godine. Upozorili su da je stupanjem novog Zakona na snagu prošao rok nakon kojega nijedan medvjed više ne smije biti u “zatočeništvu” privatnih osoba.

“Medvjedi su na frekventnom mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje. Vidljivi su stereotipno ponašanje i apatija”, rekla je za RTL Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja.

L.O.