Općina Udbina imala je danas dva dodatna razloga za radost. Na lokalitetu Rebić-Podudbina otvorena je nova asfaltirana dionica u duljini od 3,2 km. Projekt je Općina Udbina aplicirala koncem 2916. godine, za što im je iz fondova EU odobreno 2,25  milijun kuna. Na otvaranju današnje ceste, u krugu farme „Angus“, više se govorilo o važnosti razvoja infrastrukture, nego li o politici. Načelnik Općine Udbina Josip Seuček nije dvojio o važnosti nove ceste.

-Vlasnik farme g. Mladen Kušeković bio je u prvo vrijeme skeptičan kada smo najavili asfaltiranja makadamskog puta koji vodi do njegove farme i sela Rebić. Obećao je da za feštu ispeći janje. A budući se bavi uzgojem bikova i krava obećanje je ispoštovao na način da je danas ispekao bika i na svečanost pozvao cijelu Udbinu i sva okolna sela. Koliki je značaj ove skromne, male dionice ceste govori podatak da su je već danas mnogi prekrstili, rekao je načelnik Seuček. Simbolično presijecanje vrpce nove ceste pripalo je maloj Evi, kćeri Mladena Kušekovića.

Spojna cesta s ostatkom svijeta!!!

To krštenje odnosi se na tvrdnje mještana Rebića i svih sa farme „Angus“ kako je nova cesta „spoj Rebića sa Udbinom i ostatkom svijeta“! Vlasnik farme Mladen Kušeković zahvalio se Općini Udbina na svekolikoj pomoći koju je ukazivala, ali i danas ukazuje ovom gospodarskom subjektu. Posebno se zahvalio „prvom među jednakim“ Josipu Šubariću, ali i svim zaposlenicima. Farma „Angus“ posebna je priča.

Drugi navedeni razlog za današnje slavlje jest 10 obljetnica postojanja ove farme. To se, između ostaloga, očitovalo i izgradnjom novog, velikog hangara za držanje goveda pasmine angus. O vlasniku farme više smo doznali od zaposlenika. Farma zapošljava petero ljudi, a sam je vlasnik pomalo izvan stereotipa koji inače označuju taj soj ljudi.

-Gospodin Mladen je drukčiji od ostalih vlasnika farmi i poduzeća. U vrijeme košnje nije mu teško biti na kosilici ili balirki po cijeli dan. Čak i ruča na traktoru! Zapravo njemu ništa nije teško raditi, nit’ mu je što strano. Zato ima naše poštovanje. Zato je ova farma ovako uspješna, govore nam radnici skoro uglas. Farma sada drži gotovo 500 bikova, krava i teladi pasmine angus, jedne od najcjenjenijih mesnih pasmina koju nazivamo sustav krava-tele. O modernom pristupu uzgoju govore na svakome koraku posloženi brojni strojevi, priključci, tisuće pripremljenih bala sjena, deseci tona tritikala…

Današnjoj svečanosti bili su nazočni mnogi iz gospodarskog miljea. Bio je ondje i Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije sa svojim suradnicima. Došle su i postarije bake iz Rebića kojima je  dojadilo cijeloga života hodati po blatu i prašini. Veselje povodom ova dva vrijedna razloga potajalo je do sitnih sati, a za dobru feštu bili su zaduženi članovi TS „Patrioti“.

M.S.