Mala seoska gospodarstva sustavno se uništavaju

0

Kao i u mnogim drugim sferama hrvatskog gospodarstva, tako ni u poljoprivredi, koja bi po mišljenju mnogih trebala biti jedna od nositelja hrvatskog napretka, stanje nije dobro. Upravo je stanju u hrvatskoj poljoprivredi Akcija za bolju Hrvatsku posvetila tiskovnu konferenciju i izdala priopćenje. Vodstvo Akcije za bolju Hrvatsku ocijenilo je to stanje vrlo lošim, pa čak i kritičnim. Ukazano je na uzroke takvog stanja, čija je osnovna značajka sustavno uništavanje, u zadnjih 15 godina, malih, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koja su, prema riječima predsjednik ABH mr. sci. Željka Sačića, oduvijek bila temelj opstojnosti hrvatske tradicije, kulture i poljoprivredne proizvodnje.

U priopćenju se ističe da hrvatske vlasti donose zakone koji ne štite nacionalne interese, već naprotiv čine sve da se dodvore Europskoj uniji, bez ikakve stvarne potrebe, a na štetu vlastite poljoprivredne proizvodnje i cjelokupnpg hrvatskog gospodrstva i države u cjelini. ABH ističe da postojeći zakoni pogoduju trgovačkom lobiju, budući da se omogućuje nekontrolirani uvoz poljoprivrednih proizvoda, bez odgovarajućih carina i poreza. U konačnici, na našim tržnicama, ti uvezeni proizvodi, često sumnjive kvalitete, nisu ništa jeftiniji od naših, čija kvaliteta daleko nadmašuje kvalitetu uvozne robe. Pogodovanje uvoznicima ide sve dotle da, primjerice, udruge proizvođača povrća već desetljeće ne mogu od mjerodavnih organa države, tj. ministarstva poljoprivrede i financija, dobiti podatke o tome koje se količine kojeg povrća uvozi, i u koje vrijeme. Poznavanje tih parametara omogućilo bi našim proizvođačima da mogu prodavati svoje proizvode velikim trgovačkim lancima.

Nedostatak ikakvog dugoročnog planiranja dovodi do nesigurnosti i besperspektuivnosti za ljude na selu koji žive od poljhoprivrede, što za posljedicu ima pustošenje hrvatskih sela, budući da mladi ljudi masovno odlaze u gradove jer ne mogu živjeti od vlastitog rada na djedovini, kako su to stoljećima činili njihovi pretci.

Mr. Sačić je nastavio svoj iskaz rijelima: „Hrvatski seljak nije konkurentan, niti ima osigurano tržište za svoje potrebe. Hrvatska ima potencijala hraniti sa svojih površina gotovo 12 milijuna ljudi, kažu naši stručnjaci. Aktualna politika, kao i sve prije nje čini sve da se uništiRješenje treba strategija koja će afirmirati povećanje proizvodnje koja se može plasirati na domaćem tržištu, posebice za vrijeme turističke sezone kad svoje proizvode možemo prodati direktno strancima bez izvoznih kvota i dozvola, dakle možemo ih jednom riječju izvesti u vlastitom dvorištu. hrvatsko selo, kako bi europski kapital došao do jeftinog poljoprivrednog zemljišta. Pokazalo se da se čine namjerni štetni potezi kako bi se uništilo hrvatsko selo i poljoprivreda. Hrvatska nema dovoljno povrća, voća, mesa pa čak niti mlijeka za svoje potrebe, i zato treba strategija koja će afirmirati povećanje proizvodnje koja se može plasirati na domaćem tržištu, posebice za vrijeme turističke sezone kad svoje proizvode možemo prodati direktno strancima bez izvoznih kvota i dozvola, dakle možemo ih jednom riječju izvesti u vlastitom dvorištu.“

Robne rezerve prazne

Posebno alarmantnom predstavnici ABH su ocijenili činjenicu da su hrvatske robne rezerve prazne i da u slučaju poremećaja na svjetskom i europskom tržištu mi nemamo robnih rezervi hrane, što je za jednu ozbiljnu zemlju nedopustivo. Po njima je država dužna osigurati plasman prvenstveno vlastitih proizvoda, osigurati uvjete napretka i razvoja poljoprivrede, a ne dopustiti uvoz nekvalitetnih i sumnjivih poljoprivrednih proizvoda zbog dodvoravanja EU. ABH ističe da je njihov cilj i zadaća, na kojima će ustrajati, aktiviranje „zeleno-plave magistrale“ kojom će se hrvatski poljoprivredni proizvodi naći na stolovima turista na našoj obali.

Glavni tajnik ABH mr. sc. Željko Cvrtila osvrnuo se na odgovornosti Hrvatske seljačke stranke za stanje u hrvatskoj poljoprivredi: „Iako HSS koji participira u vladi i trebao je biti zaštitnik interesa poljoprivrednika, on to ne čini, već će na čelu sa g. Friščićem ostati zapamćeni kao grobar hrvatskog sela i poljoprivrede. Kao što je HDZ odgovoran za izdaju niza drugih nacionalnih interesa poput privatizacije, zaduživanja, nepotizma, izdaje branitelja i mnogočega još, tako je HSS odgovoran za izdaju interesa sela i seljaka. “ Priopćenje završava rečenicom: „Mi se tomu protivimo i želimo zaštititi naše nacionalne interese u svim sferama , pa tako i u poljoprivredi.“

D.J.L.