Mali David treba našu pomoć – pomozimo mu kupiti uređaj uz koji će moći komunicirati sa majkom!

foto: Dino Stanin/PIXSELL

Od njegova rođenja Mirjana Burić iz Brinja samo zahvaljujući majčinskom instinktu i ljubavi je komunicirala s teško bolesnim sinom Davidom (8).

Bio je to jedini put do dječaka zaključanog u tijelu, a onda je David došao u dodir s komunikatorom Tobii i pokazalo se da se u dječakovu umu i osjećajima krije mnogo više razumijevanja od onoga što je zbog bolesti u mogućnosti pokazati.

David je rođen s hidrocefalusom (malformacija glave zbog nakupljanja tekućine), ima tetraparezu i anemiju, posve je nepokretan, čak ni ne sjedi samostalno. Nosi pelene i ne govori, operirao je i jednjak. No unatoč psihičkim poteškoćama koje ima, razumije mnogo toga što se oko njega zbiva, iako to ne može pokazati.

– Radila sam sve po osjećaju, pogađala instinktivno što mome djetetu treba. Kad bih govorila, on bi me slušao, a kad bih bila lošije volje ili ljuta, to bi ga rasplakalo – priča mama Mirjana.

Prijelomni trenutak bio je kad je David prvi put sjeo pred komunikator Tobii, uređaj koji omogućava ljudima zaključanim u tijelu da komuniciraju očima. Posebno napravljen softver reagira na smjer pogleda osobe i na taj način, primjerice, David može pozvati mamu ili tatu, vježbati svoje umne sposobnosti kroz posebno osmišljene programe te reći što mu je potrebno.

Unatoč svojoj teškoj bolesti David ima pravo na školovanje i socijalizaciju, a škola u Brinju odobrila je Davidu da se može školovati po posebnom programu.

Preduvjet je da ima vlastiti komunikator i da se s njim dobro uhoda, no Davidovi roditelji, koji imaju još dva školarca, uređaj si ne mogu priuštiti. Do jedine šanse da njihovo dijete krene u školu i komunicira s okolinom dijeli ih nedostižnih 70.000 kuna – od toga je 50.000 kuna potrebno za uređaj i softver a 20.000 kuna za kolica na koja bi se komunikator mogao montirati.

Do sada su povremeno unajmljivali komunikator za 890 kuna na mjesec, no budući da je Davidov otac ostao bez posla, više si ni to ne mogu priuštiti.

– David već zna na komunikatoru pokazati mamu, tatu i neke životinje. Posebno voli igru s balonima. Razvuče golem osmijeh čim mu upalimo uređaj – govori mama Mirjana.

Obitelj Burić moli za pomoć kako bi njihov teško bolesni dječak dobio šansu školovati se i komunicirati sa svijetom oko sebe. Ako želite pomoći da Burićevi sakupe 70.000 kuna za komunikator i kolica, novac možete uplatiti na Davidov kunski žiro račun otvoren u Erste banci, IBAN HR5524020063103283566 ili devizni račun HR6024020063208893293, također otvoren u Erste banci.

Program prati pogled

Komunikator Tobii precizno prati pokrete očiju te praćenjem pogleda omogućava govornu komunikaciju. To znači da će David pogledati sliku mame, a računalo će izgovoriti “mama”. Komunikator se sastoji od kamere i softvera koji su spojeni na tablet ili laptop. Kamera ima senzore koji prate infracrveni signal u očima i na taj način prepoznaje kamo je pogled usmjeren. Softver potom prepoznaje ono što i kamera te reagira glasom.

 Jasmina Sarić Čedić/24sata