Prema preporuci, a kasnije i odluci Povjerenstva za praćenje velikih zvijeri u RH pri Ministarstva poljoprivrede, uprava za lovstvo, ovih dana je medvjedić Matija iz privremene nastambe u zagrebačkom ZOO vrtu preseljen u Kuterevo i njihovo sklonište za mlade medvjede, javlja Novi list.

U Utočištu za medvjede u Kuterevu čekao ga je uređen prostor. Voditelj Utočišta Ivan Crnković Pavenka presretan je što  se opet skrbi o devet medvjeda.

-Mali Matija se nakon otvaranja kaveza u kojem je stigao iz Zagreba u Kuterevo malo  se čudio, njušio i ustručavao se. Onda je temeljito obišao svoj novi dom. Kada smo mu dali prvi obrok ljutili su ga kosovi koji su mu otimali hranu. Matija je hrabro reagirao i potjerao ptice. To je dobar refleks za medvjedića težine 26 kg koji je tek stigao u novo okruženje. Odmah je postao glavna atrakcija jer su ga htjeli fotografirati svi volonteri. Uvjeren sam da će se Matijine fotografije ovih dana naći na mnogim portalima diljem Europe. Životinja je u procesu prilagodbe i dobro se snalazi na nove uvjete, dok vidno uzbuđeni volonteri Velebitske udruge Kuterevo (VUK)  pokušavaju kosmatog pridošlicu uključiti u svakodnevnu brigu o medvjedima i drugim “gostima” (posjetitelji, volonterske grupe…)Utočišta. iz Velebitske udruge Kuterevo preporučuju sada još ne dolaziti Matiji u posjete niti očekivati priliku za slikanje jer on će zajedno sa svojim novim pratiteljima i “prijateljima” (mačka “starka-kiti” i pas “srećko-felix”) do sljedećeg proljeća ostati u relativno izoliranoj prilagodbi. Kao i uvijek veliki obol ovoj priči dao je ugledni hrvatski znanstvenik dr. Đuro Huber, ističe Ivan Crnković Pavenka.

U Utočištu za medvjede u Kuterevu trenutno boravi 16 volontera pristiglih iz Njemačke, Kosova i Hrvatske. Angažirani su na uređenju skloništa za životinje i prikupljenju hrane jer se već sada priprema dio zimnice za duge zimske dane koji na Velebitu nerijetko traju puno dulje nego li drugdje.

Matija je koncem veljače pronađen napušten na sred ceste kod Vrbovskog. Prvi dom bio mu je zagrebački ZOO vrt gdje je odmah po dolasku postao ljubimac koji se s ljudima mazio poput mačića. Budući je njegov povratak u prirodu nemoguć, mali medvjedić je od sada glavna zvijezda Utočišta u Kuterevu.

O sudbini njegove majke možemo samo nagađati. Neki su „nadobudni“ novinari svojedobno čak objavljivali tekstove s nonsensnom tezom po kojoj je Matiju majka jednostavno napustila, ostavivši ga na sred ceste. Medvjedice su poznate kao  požrtvovane majke koje svoju mladunčad brane po cijenu života. Stoga je svakako bliža istini teorija po kojoj je ova mjedvjedica postala žrtvom krivolovaca.

Novi list/foto L.O.