Već smo javljali kako su sve jedinice lokalne samouprave u Ličko-senjskoj županiji sukladno naputku Stožera civilne zaštite objavile pozive vlasnicima smještajnih kapaciteta da im se jave vezano uz prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

Sudeći prema informacijama s terena u ovoj humanitarnoj situaciji prednjače Općina Korenica, Grad Gospić, Općina Karlobag i NP Plitvička jezera koji je brojne Ukrajince smjestio u hotelu „Grabovac“. Zanimalo nas je kakav je „echo“ u manjim sredinama koje nemaju snažnu turističku infrastrukturu, barem ne kao mjesta na morskoj obali ili pored nekog drugog istaknutog turističkog sadržaja.

Kontaktirali smo načelnika Općine Brinje Zlatka Fumića. Potvrdio nam je kako su se na poziv upućen mještanima Brinja koji imaju smještajne kapacitete u kratkom vremenu javili mnogi.

-Bilo je više poziva, mnoge ljude niti ne zanimaju naknade za smještaj izbjeglica iz Ukrajine. Samo žele pomoći tim ljudima. Moram posebno istaknuti jednu gospođu koja je spremno istaknula kako može primiti čak dvije obitelji i pružiti im smještaj dok ne prođe rat u Ukrajini. Divan je to primjer, za svaku pohvalu, potvrdio nam je načelnik Zlatko Fumić.

L. O.