KORENICA- Stoljećima je medvjeđi luk Ličanima bio dodatak prehrani, proljetna namirnica čiji je blagi okus skromnu trpezu naših predaka činio privlačnijom. U poplavi dodataka jelima s obilnim konzervansima ova je biljka s vremenom pala u zaborav i uglavnom su je brali i konzumirali lovci, planinari pastiri… Želeći medvjeđi luk staviti na pijedastal kakav mu u nutricionističkom smislu pripada, Općina Plitvička jezera, Turistička zajednica Općine Plitvička jezera i Srednja škola Plitvička jezera organizirali su danas peti po redu Dan Medvjeđeg luka.
Na prostoru ispred hotela „Macola“ okupilo se mnoštvo ljudi kako bi čuli, vidjeli i okusili sve ono što im se ponudilo. Pomalo zaboravljeni lički ruralni ambijent svojim su sjajnim nastupima uveličali članovi HKUD-a „Korenica i SKD “Prosvjeta“-pododbor Korenica, uz Dječji tamburaški orkestar OŠ „dr. Franjo Tuđman“ i žensku klapu Plitvička jezera. U ovu lijepu priču uključili su se i restorani „Borje“, „Vila Velebita“, „Babić“, hotel „Macola“, obrt „Plitvička štrudla“, PD „Mrsinj“ i paragliding klubovi „Fobos“ i „Leteći medvjedići“. Skup je najprije pozdravio načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić.
-…Posebno mi je drago što smo se okupili u ovolikom broju, uz ovoliki broj naših mlađih sugrađana. Peti po redu Dan medvjeđeg luka je manifestacija koju svi zdušno podupiremo želeći da se nastavi tradicija i da je prigrle sve generacije. Ovdje se posebno moram zahvaliti TZ Općine Plitvička jezera, kao organizatoru, zatim našim sjajnim kulturno-umjetničkim društvima, djeci koja marljivo vježbaju sviranje, a za ukusne obroke od medvjeđeg luka pobroinuli su se učenici i nastavnici iz Srednje škole Plitvička jezera i njima idu posebne pohvale. Vjerujem da će ova prelijepa manifestacija svake godine okupljati sve veći broj posjetitelja jer je u sve ovo uloženo puno znanja, truda i ljubavi prema onome što stvaraju svi organizatori i sudionici programa, rekao je između ostaloga načelmik Luketić. Nastupi svih sudionika kulturno-umjetničkog programa bili su popraćeni iskrenim pljeskom i glasnim odobravanjem, a sve detalje su pomno proučavali voditelji KUD-ova, malih tamburaša i ženske klape. Onda su na svoje došli učenici i nastavnici Srednje škole Plitvička jezera. Josipa Vuković nastavnica je kuharstva i nema dovoljno riječi kako bi pohvalila mlade kuhare.
-Učenici su sjajni, vrijedni i vole ovaj posao. Zato sam uvjerena da će završetkom školovanja biti odreda odlični, ma gdje da budu radili ili nastavili školovanje. Jela su danas spremljena uglavnom po našim receptima, a gosti su ih odlično prihvatili.
Marijana Furlan nastavnica ekonomske grupe predmeta i ovu manifestaciju smatra odličnim načinom afirmacije ugostiteljskih zanimanja.
-Vidjeli ste kako ova djeca sve sjajno rade, kako odlično kuhaju. Učenici su nam uvijek na prvom mjestu i oni kroz svoj marljivi rad dokazuju da su odabrali zanimanja koja vole, znaju ih i žele raditi. Dan medvjeđeg luka smatramo načinom da se obogati ponuda ličkih restorana i da ovim ukusnim jelima pomognemo u afirmaciji jer ne zaostaju za delicijama iz drugih sredina.
Isto razmišlja i Ivica Vuković, nastavnik ugostiteljskog posluživanja. Cjelo je vrijeme bio uz učenike, pomagao, savjetovao i ukazivao na sitne detalje koje prosječno oko niti ne registrira. Ponosan je na sve učenike Srednje škole Plitvička jezera, kako navodi „iz škole koja je po mnogo čemu perjanica ugostiteljskih zanimanja, čiji učenici nakon stjecanja diploma mogu raditi posvuda, jer su stekli odlična znanja i zavidnu praktičnu edukaciju“. Među vrijednim učenicama i učenicima Srednje škole bilo bi nepravedno nekoga izdvojiti. Simpatična Tina Ramljak je maturantica i danas je bila zadužena za prezentaciju delicija od medvjeđeg luka. Dok smo je slušali kako pažljivo pojašnjava sastav i načine spravljanja pojedinih vrsta jela, oko nas su kružile tacne krcate jelima što misrisom tjeraju na degustiranje svega što su učenici spremili uz pomoć mentora. Bilo je ispred hotela Macola i nezaobilaznih Japanaca, turista koji zadnjih godina preplavljuju Liku. Najviše im se sviđalo-sve!!! Samo ih je zanimalo gdje se taj „luk od medvjeda može kupiti!?!
H. J.