Ovogodišnja „Noć muzeja“ bila je Muzeju Like Gospić prožeta video prikazima brojnih arheoloških istraživanja, kao i obilježavanjem 210. obljetnice Bilajske bitke. O ovim potonjim sadržajima govorio je kustos muzeja Ivan Kovač.

-Večerašnja tema je spoj obljetnice Bilajske bitke i greem screen tehnologije. Pomoću toga zelenog ekrana posjetitelji će se moći fotografirati kao dio slike koja je ovjekovječila  Šimu Starčevića, velikog hrvatskog jezikoslovca i tadašnjeg gospićke crkve. Ta slika prikazuje susret Šime Starčevića i Napoleonovog maršala Marmonta u trenutku kada je general želio na konju ući u crkvu i od nje načiniti konjušnicu. Šime ga je  prekorio pa je Marmont odustao od svojeg nauma. Starčevića pamtimo kao poliglotu, autora prve „ričoslovnice“ na hrvatskom jziku mnogim djelčima važnim za očuvanje hrvatskog jezika, rekao nam je Ivan Kovač odjeven za ovu prigodu u odoru vojnika Vojne Krajine.

Tehnologiju „zelenog ekrana“ večeras su okušali mnogi posjetitelji. Unatoč lošem vremenu najuporniji poklonici muzejske baštine večeras su pohodili i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu gdje je kao i u gospićkom muzeju u Noći muzeja ulaz bio besplatan.

M.S.