Manifestacija „Zeleni sajam“ sve je osvojila svojim sadržajima i kvalitetom

Foto: N.M.

Bolja nego li svih ovih godina ovogodišnja regata Prvog ličkog veslačkog kluba „Perušić“ bila je doista  zaseban događaj. Uz veslače u organizaciju priredbe „Zeleni sajam“ su se uključili i Turistička zajednica Općine Perušić i Pećinski park Grabovača i mnogi drugi , a sve ovo uz dragocijenu pomoć Općine Perušić, lovaca, ribolovaca, OPG-a…

Od  jutarnjih sati  započeo je uspon na brdo Metlača kod Kaluđerovca i to u organizaciji PD „Željezničar“ ogranak Perušić. Organiziran je i  otvoreni tip predavanja, a bila je tu i eko-radionica i igre za najmlađe.

Nastavak ispod oglasa

Petnaesta po redu veslačka regata na rijeci Lici  bila je, sasvim očekivano, atraktivna sportska manifestacija koja je ove godine privukla rekordan broj navijača i znatiželjnika. Iako rijeka Lika nije bila  pretjerano topla za kupanje, u njzinoj bistrini uživali su veslači i dio publike. Sasvim očekivano pobjedio je četverac iz Prvog veslačkog kluba „Perušić“ u sastavu Ivan Murgić-Pipi, Miroslav Grabašnjak- Rokenrolac, Stjepan Dasović-Pipe i Mile Jurišić-Rus. Iako je tjelesnom težinom i korpolencijom pobjednička posada prkosila svim važećim  zakonima fizike, njihova vještina i uigranost bili su dovoljni jamci za prvo mjestu. Drugi su kroz cilj prošli dečki iz podmatka ovoga kluba i pokazali se dostojnima svojih očeva. Pod kodnim imenom Ivan i Mate ovaj dvojac iz Gospića bio je prvi u svojoj kategoriji. Kajak s mješovitom posadom koji je također bio prvi vozili su Tea i Mario

Najveći obol  1. Zelenom sajmu ipak su dali  Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“, Turistička zajednica Općine Perušić, Narodna knjižnica Perušić, uz potporu Općine Perušić i klastera Lika Destination. Ravnateljica PP Grabovača Jelena Milković istaknula je brojne  naoko male, ali važne detalje ove priredbe.

-Prezentirali smo malu tržnicu domaćih ličkih proizvoda koja je privukla preko 50 izlagača iz redova OPG-a, smještajnih kapaciteta, javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim dijelovima prirode( „Lika destinacija“), poduzetnika i obrtnika u turizmu. Uz pomoć Narodne knjižnice Općine Perušić i Udruge „Pčelice“ iz Gospića organizirane su i Eko radionice za one najmlađe ali i Zelena tribina „Kako napraviti uspješnu turističku priču“ na kojoj se moglo čuti nešto više o mogućnostima financiranja u ruralnom turizmu, kako pokrenuti posao i s kojim problemima se mladi poduzetnici susreću, Predavači su bili iz redova mladih poduzetnika: Nena Obrovac, direktorica tvrtke za aktivni turizam Rural Escape, Josip Lukačević, osnivač tvrtke ThrillSeeker i Ivana Starčević, voditeljica LAG-a Lika, rekla nam je ravnateljica Jelena Milković.

M.S.