Foto: Facebook

Podaci s terena sve više upućuju na istinitost tvrdnji po kojima je prosjeka šuma uz državnu granicu ispod Plješevice kod Korenice, na potezu od Željave prema jugu, počela davati dobre rezultate. Ali se istodobno stanje na terenu po pitanju ilegalnih migranata drastično pogoršalo kod Velike Kladuše, na novim rutama ilegalnih upada u Hrvatsku. Tako je Policijska postaja V. Kladuša u mjesecu svibnju evidentirala mnoštvo kriminalnih slučajeva u kojima su sudjelovali migranti. U navedenom razdoblju policijski službenici su evidentirali 59 prijava od kojih su tri krivična djela, tri slučaja narušavanja javnog reda i mira i 53 incidenta u kojima se nisu stekla obilježja krivičnog djela ili prekršaja, a u koje su bili uključeni migranti. Pri tome uopće nema evidencije o brojnim međusobnim tučnjavama migranata, što je postala svakodnevna pojava u kojoj ima uglavnom sudjeluju suparnici iz Afganistana i Pakistana.

Nema pouzdanih podataka  niti o izazivanju podmetnutih požara jer nakon provala i boravka u osamljenim kućama migranti zapale kuće i nestanu. Ovom crnom zbiru treba svakako dodati i dva neriješena ubojstva migranata koja su se nedavno dogodila kod Velike Kladuše. Zbog učestalih krađa u tamošnjim trgovinama mnogi vlasnici tih objekata više ne dopuštaju ulaz migrantima u grupama kao do sada, već ih puštaju unutra samo pojedinačno. Da bi ih imali „na oku“. U svibnj 2020. godine se broj evidentiranih migranata na kladuškom području  kretao u prosjeku od 700 do 1.100. Još uvijek je prisutan trend vraćanja manjih grupa migranata od strane Hrvatske policije zatečenim u ilegalnim prelascima granice, kao i dolazak migranata iz pravca Bihaća i Bosanske Otoke.

Tzv. čista sječa šume na ličkom dijelu granice sa BiH promijenila je rute ilegalnih upada u Hrvatsku pa pripadnici Postaje granične policije Korenica na tome potezu imaju sve manje posla. Od tuda treba gledati i zadnju „senzaciju“ zagrebačkog Amnesty International koji su objavili vijest po kojoj hrvatska policija mlati ilegalne migrante, a onda im na rane stavljaju majonezu i kečap. Kao i puno puta do sada niti ta (dez)informacija nije ničim potkrijepljena.

M.S.