Marija Šanko i gradonačelnik Ante Dabo

Najstarija stanovnica s područja Grada Novalje, Marija Šanko iz Tovrnela na Lunu jučer je proslavila 105. rođendan. U društvu obitelji, prijatelja, susjeda i mnogobrojnih uzvanika koji su joj došli poželjeti još mnogo zdravlja i veselih rođendana, slavilo se uz tortu i darove.
U domu u kojemu, još uvijek vitalna i radišna, živi sama, gospođi Mariji je priređeno i posebno iznenađenje. Branko Barbir iz Klape Sol zapjevao je, u pratnji prijatelja Berislava Škunce, stare otočne i dalmatinske pjesme, a pjevanju se pridružila i slavljenica.
Rođendan joj je došao čestitati i gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo sa suradnicima, a uvijek dobro raspoložena i nasmijana, baka Marija svima je odrecitirala nekoliko pjesama.
Okupljenima je poručila kako se trebaju poštovati i voljeti, a te su se poruke dojmile svih prisutih.
Gospođa Marija rodila je petero djece, ima osmero unučadi i petero praunučadi, udovica je od 1944., a živa joj je i mlađa sestra koja ima više od devedeset godina.
Unatoč nagovaranjima, sretna slavljenica nije htjela otkriti svoj tajni recept za vitalnost. S obzirom na sve, Lun bismo mogli proglasiti destinacijom dugovječnosti, a baka Marija se i dalje samosvjesno i uz osmijeh opire vremenu živeći sama u carstvu sunca, mora i lunjskih maslina…
LO