Marijan Kustić na 45. kongresu UEFE u švicarskom Montreuxu

0

U švicarskom Montreuxu jučer je održan 45. Kongres Uefe, krovne europske nogometne organizacije, na kojem je glavna tema bila najava pokretanja “Super lige” od strane 12 nogometnih klubova.

Hrvatski nogometni savez su na Kongresu predstavljali predsjednik Saveza Davor Šuker te izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić, a hrvatske snage pojačao je novi Uefin “šef nogometa”, Zvonimir Boban.

Oglas

Predstavnici 55 nacionalnih saveza i članica Uefe jednoglasno su izglasali deklaraciju u kojoj su osudili proglašenje takozvane “Superlige”, a pritom je upečatljiv govor održao predsjednik Uefe Aleksander Čeferin. Predsjednik Fife, Gianni Infantino, također je dao podršku sprječavanju takvoga projekta.

“Uvjerili smo se i ovdje u Švicarskoj kroz razgovore s ljudima iz drugih saveza da su zaista svi protiv ove ideje – klubovi, lige, savezi, navijači, mediji te, naravno, UEFA i FIFA. Puno je razloga zbog kojih je ta ideja naišla na toliko protivnika i neodobranja, a mogu se svesti pod sljedeći nazivnik – radi se o napadu na europski model sporta koji se temelji na solidarnosti i na sportskom uspjehu kao jedinom kriteriju za plasman u europska natjecanja ili prolazak u viši rang natjecanja”, izjavio je izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić i dodao:

“Super liga predstavlja zatvoreni model koji je u interesu isključivo vlasnika tih 12 klubova, protiv čega su u velikoj većini čak i njihovi vlastiti navijači. Isključivi motiv su pohlepa vlasnika tih klubova, i u velikom broju slučajeva, potreba da se spašavaju dugovi koje su nagomilali neracionalnim poslovanjem proteklih godina. Nije čudno da su njemački klubovi, koji nisu u dugovima, odbili sudjelovanje u ovom projektu.”

Kustić ističe da je stav HNS na liniji s krovnim nogometnim organizacijama:

”HNS se slaže s Uefom i Fifom koji su bili jasni u stavu da će učiniti sve u svojoj moći da spriječi pokretanje ove lige. U nogometu svatko ima pravo na san – da će ući u drugu ligu, prvu ligu, u Ligu prvaka, ili da će osvojiti Ligu prvaka… Super liga želi uništiti taj san, a to ne možemo dopustiti.”

U konačnici, Kustić ističe važnost solidarnosti u nogometu:

“Puno se spominje solidarnost, a to nije floskula. Uefa uistinu pokazuje veliku solidarnost – konkretno, svaki naš prvoligaš dobio je skoro pola milijuna eura jer je Dinamo lani igrao Ligu prvaka, a to je novac namijenjen za rad s mlađim uzrastima. To je solidarnost koju sada ti tzv. veliki klubovi žele uništiti, jer taj novac žele za sebe, umjesto da se solidarno dijeli među onima koji razvijaju nove Modriće ili Ronalde. Svi ti veliki klubovi su veliki jer imaju velike igrače, a velike igrače za njih razvijaju oni “manji”, oni koje ovim potezom žele uništiti.”

L.O./I