Marijo Rukavina Rux opet u društvu najboljih

Prošli tjedan održano je Europsko prvenstvo u powerliftingu po pravilima WUAP federacije. Natjecanje je održano u njemačkom gradiću Ferchau te je okupilo najbolje dizače Europe. Hrvatsku je predstavljao predsjednik WUAP-a za Hrvatsku, Marijo Rukavina iz Gospića te je ostvario odličan rezultat. Rux je u bench pressu podigao službeno 220kg te je zauzeo drugo mjesto u kategoriji do 110kg. U odlučujećem zadnjem pokušaju i borbi za prvo mjesto Rux je podigao uspješno i 230kg, no na žalost taj mu je pokušaj bezrazložno poništen sudačkom odlukom. Iz perspektive gledatelja, navijača, ali i natjecatelja, zaista nema razloga za poništenje dizanje jer je na snimci vidljiva ispravnost, no sudačke odluke se moraju poštovati te je Rux sportski čestitao pobjedniku. S obzirom da je ovo početak sezone i da je na vagi bilo samo 103.8kg, prostora za napredak ima puno, što je i sam Marijo nagovijestio planiranjem juriša na 240kg na benchu.

Na natjecanju je održano i pokazno natjecanje u bench pressu s upotrebom posebnog dizačkog dodatka ili opreme koja se naziva slingshot ili katapult. Ova oprema omogućuje dizanje znatno većih težina i uglavnom je do sada služila kao trenažno pomagalo za tzv. ‘probijanje težina’. Rux je ovdje podigao 250kg i zauzeo prvo mjesto. Bench press s upotrebom katapulta bit će na slijedećim natjecanjima posebna disciplina i vrsta natjecanja u powerliftingu.

Osim sportskog dijela natjecanja Rux je obavio i razgovore s predsjednikom WUAP federacije Rudom Sisko o predstojećem Balkanskom WUAP prvenstvu na jesen u Zadru, o održavanju slijedećeg Eurospkog prvenstva 2020. također je u Zadru te o polaganjima ispita za ovlaštene suce ove federacije. Tako su Marijo Rukavina iz Hrvatske i Jelena Marinković iz Srbije odabrani kao kandidati za polaganje za službene WUAP suce na predstojećim natjecanjima kao suci regionalne, europske i svjetske razine.

S.K./L. O.