Gospićko kino „Korzo“ bilo je večeras domaćin predstavljanja stranačkih kandidata Hrvatske demokratske zajednice za čelne ljude grada Gospića. Svoje kandidature istaknuli su Mario Stilinović Stile za gradonačelnika i Anela Serdar Pašalić za njegovu zamjenicu.
Na početku skupa nazočnima se obratila stranačka veteranka Marija Čačić Stilinović u ime utemeljitelja HDZ-a, inače poznata gospićka humanitarka i društvena djelatnica koja je već 31 godinu nepokolebljiva HDZ-ovka. U vrlo emotivnom govoru definirala je osnovne težnja svoje stranke i potrebu za stranačkim jedinstvom kako bi se gradio bolji i napredniji Gospić.
Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Gospića je ugledna gospićka profesorica, voditeljica Amaterskog kazališta i dugogodišnja društvena aktivistica Anela Serdar Pašalić. Ova rođena Gospićanka se nakon školovanja vratila u svoj grad kako bi se aktivno uključila u sve njegove životne tokove.

-Temeljne vrijednosti našeg sadašnjeg i budućeg uspjeha su znanje i ulaganje u znanje, međusobno uvažavanje, čestitost, hrabrost i poštenje. Tu su i znatiželja, odanost i domoljublje. Pred nama je novo razdoblje odgovornosti kada se suočavamo s velikim zadatkom i mijenjamo svoju životnu svakodnevicu. Svi ti izazovi su vrlo ozbiljni, stvarni i brojni. Zajedno ćemo ih prevladati, uvjerena je prof. Anela Serdar Pašalić rekavši kako ova stranačka garnitura HDZ-a Gospiću želi boljitak i stabilnost u svim vidovima života i rada grada i njegovih građana.
Najavljen kao tvrdokorni čovjek od riječi poznat po poštenju diljem Like, kandidat za gradonačelnika grada Gospića dipl. ing. šumarstva Marijo Stilinović istaknuo je osnovne smjernice svojega rada na mjestu gradonačelnika.

-U našem gradu i županiji smo prepoznati kao snaga koja je spremna dati svoj doprinos ukupnom razvoju i boljitku. Kada sam izabran za predsjednika GO rekao sam da mi je cilj vratiti Gospićanima HDZ i HDZ-u vratiti Gospić. Ovo prvo smo svi zajedno već i uspjeli. HDZ u Gospiću je sada stranka „otvorenih vrata“, dobrodošli su svi koji žele sudjelovati u radu stranke i svatko može pronaći prostor za sebe. Drugi cilj – vratiti HDZ-u Gospić je sada pred svima nama. Stoga, uz podršku članova i simpatizera stranke, ali i naših sugrađana koji nisu članovi nijedne stranke ili su u nekoj drugoj stranci, polučimo rezultat kojim ćemo ostvariti taj drugi cilj, a to je pobjeda na lokalnim izborima i vraćanje funkcije gradonačelnika grada Gospića u okrilje HDZ-a.

Prije nekoliko dana smo proslavili 31. obljetnicu osnutka HDZ-a u Gospiću. Čast mi je što su i večeras ovdje neke osobe koje su bili direktni sudionici tih događanja 1990.god. Nažalost, osoba koja je bila simbol osnutka HDZ-a na ovom području, naš Miroslav Petry više nije s nama, ali siguran sam da sada „s neba“ s ponosom promatra svog sina Ernesta koji je kandidat HDZ-a za Ličko-senjskog župana. Erny prijatelju, imaš moju apsolutnu podršku i uvjeren sam u tvoj uspjeh. Još jednom ovim putem izražavam duboko poštovanje i šaljem pozdrav svim utemeljiteljima HDZ-a te zahvaljujem na potpori.
HDZ grada Gospića u ove izbore ide s opsežnim izbornim programom, u izradi kojeg su sudjelovali brojni stručni stranački i nestranački ljudi kroz formirane tematske odbore, a u njemu su integrirane i smjernice temeljnih organizacija po pojedinim gradskim i prigradskim naseljima. Što taj program građanima Gospića nudi – nudi napredak, nudi boljitak, nudi rješenja i nudi viziju. Da bi se izradio takav kvalitetan program, potrebno je prije svega, determinirati probleme s kojima se susreće grad Gospić i mi njegovi građani.

Problemi su sljedeći:

-Izrazito nepovoljna demografska slika
-Nedovoljan broj radnih mjesta, a posebno onih proizvodnih i tehnološki naprednih
-Nedovoljno jake poticajne mjere za samozapošljavanje te nedovoljne porezne i druge olakšice kojima bi se stimuliralo zapošljavanje i ostanak mladih i problem održavanja i razvitka ukupne komunalne i cestovne infrastrukture zbog velike površine i slabe naseljenosti. Našim Programom nudimo načine na koje ćemo rješavati te probleme:

-Prije svega to je pokretanje infrastrukturnih i komunalnih projekata čija je uloga podizanje kvalitete života građana grada Gospića i stvaranje pretpostavki za gospodarski razvoj grada. Od bitnijih projekata tu bih izdvojio:

-Izgradnja jugoistočne obilaznice grada Gospića. Ovaj projekt je bio predviđen u proteklom četverogodišnjem planu razvoja javnih cesta u RH. Inzistirat ćemo na tome jer se njegovom realizacijom rješava problem prolaska teškog kamionskog prometa kroz samo središte grada. Svaki moderan grad je problem tranzitnog prometa riješio izgradnjom gradskih obilaznica. Sadašnje stanje je nepodnošljivo. Grad od toga nema nikakve financijske koristi, a zauzvrat štete na postojećoj cestovnoj infrastrukturi su ogromne. Osim značajnog zagađenja zraka ugrožena je i sigurnost svih nas, a poglavito naše djece. (Procijenjena vrijednost projekta je 55 mil kn. Financiranje Hrvatske ceste

-Izgradnja spojne ceste prema poduzetničkoj zoni Smiljansko polje uz izgradnju kružnog toka na raskrižju cesta D25 i D534 (spoj Budačke ulice i pristupne ceste prema ACA1). Cilj ovoga je rasterećenje Budačke, Zagrebačke i Pazariške ulice od teretnog prometa kao i povećanje sigurnosti prometa i zaštite okoliša. (Okvirna vrijednost gradnje iznosi 22 mil kn. financiranje: projekt grad, a onda apliciranje na EU)

-Nastavak projekta izgradnje vodocrpilišta „Divoselo“ i spojnih cjevovoda za uključivanje u vodoopskrbni sustav grada Gospića. Realizacijom ovog projekta osigurala bi se kvalitetna i stabilna opskrba grada vodom za dugi niz godina. Probna crpljenja obavljena su prije desetak godina, a tek je početkom ove godine s Hrvatskim vodama zaključen ugovor o sufinanciranju projektiranja. Završetak izrade potrebite dokumentacije očekuje se polovicom iduće godine pa je potrebno s poduzećem Hrvatske vode uz potporu Vlade RH zatvoriti financijsku konstrukciju i što prije krenuti s radovima. (Vrijednost radova 40 mil.kn. investitor Hrvatske vode uz manje sudjelovanje grada). Ovo je samo dio infrastrukturnih projekata na kojima ćemo aktivno raditi. Intenzivirat ćemo radnje oko projekta aglomeracije Gospić-Lički Osik-Perušić, pokrenuti projektiranja i radove na rekonstrukciji postojećih gradskih raskrižja u cilju povećanja sigurnosti prometa, osigurati sredstva za sanaciju lokalnih nerazvrstanih cesta kojih na području grada Gospića ima gotovo 450 km, pokrenuti modernizaciju preostalih makadamskih cesta te se aktivno uključiti u strateški megaprojekt hidroenergetskog sustava Kosinj, kroz aktiviranje lokalnih poduzetnika i obrtnika.

-Idući cilj je podizanje efikasnosti rada gradske uprave (izjava gradonačelnika da je gradska uprava na 50 posto efikasnosti). U cilju ovoga smo nedavno na Gradskom vijeću podržali i prijedlog osnivanja odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje, a također planiramo formirati i odjel za pripremu i provedbu projekata iz EU fondova. U sklopu toga bi se provelo dodatno školovanje i osposobljavanje potrebnih stručnih kadrova koji bi osim rada na gradskim projektima bili na usluzi lokalnim poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovima i građanima kao savjetodavno tijelo i servis. U narednih sedam godina, u sklopu kohezijske politike Europske unije Republika hrvatska ima mogućnost povući gotovo 9,4 milijardi kuna. Koliko će od toga iskoristiti grad Gospić ovisit će o tome koliko ćemo biti spremni i sposobni to iskoristiti.

Nadalje, poticat ćemo poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju odnosno proizvodnju kvalitetnog ličkog brendiranog proizvoda. Vodit ćemo računa da se osigura njihov plasman od prodaje na „kućnom pragu“ pa sve do organiziranog otkupa za potrebe velikih sustava poput NP Plitvička jezera. Zbog toga je bitno osigurati edukaciju nositelja lokalnih OPG-ova u cilju razvoja nepoljoprivrednih djelatnosti poput kušaonica, izletišta i izgradnje smještajnih kapaciteta. Ovdje je bitan i nastavak Projekta digitalne transformacije grada Gospića kao integracije turizma, kulture, poljoprivrede i zaštite okoliša u zajedničku digitalnu platformu. Razvoj ovih djelatnosti preduvjet je za razvoj kvalitetne i održive turističke ponude i prepoznavanja Gospića i Like kao „zelene destinacije“. Prekrasna, očuvana priroda Gospića i okolice, uz potencijal najljepše hrvatske planine Velebita jedinstveno su i neprocjenjivo bogatstvo. Turizam se ne može događati slučajno. Koliko puta smo čuli sintagmu „Karlovac – grad na četiri rijeke“. A znamo li da u Hrvatskoj postoji grad na 6 rijeka (Lika, Novčica, Bogdanica, Jadova, Otešica i Glamočnica), znamo li da baš mi u njemu živimo i jesmo li ikada čuli da netko iz našeg grada govori o tome i radi na tome nekakvu priču. Ne možemo više promatrati da te rijeke kroz grad samo protječu i da nam s njima tako protječe i vrijeme… Iskoristimo njih, iskoristimo sve ove ljepote i bogatstva koje nam je podario Dragi Bog.

Uz ovo moramo bolje iskoristiti imena naših velikana poput Nikole Tesle, Ante Starčevića, Miroslava Kraljevića, Ferdinanda Kovačevića, Cvijete Grospić i drugih poznatih sugrađana. Svakako pozdravljamo izgradnju Teslinog trga i povratak spomenika tom svjetskom velikanu, ali ta priča se mora graditi i dalje. Moramo pridati veći značaj razvoju obrazovanja, kulture i sporta u gradu. Naši odbori za znanost i obrazovanje, odbor za kulturu te odbor za sport su predložili niz smjernica za razvoj ovih izuzetno bitnih djelatnosti za kvalitetu života naših sugrađana. U sportu nam već puno pomaže, a i dalje će nam biti na raspolaganju naš Predsjednik županijske organizacije HDZ-a i Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza g. Marijan Kustić – hvala mu na tome i najavljujem uskoro izgradnju još jednog malonogometnog terena u blizini postojećeg stadiona Balinovac što će financirati Hrvatski nogometni savez. Nadasve cijenim trud, rad i zalaganje svih onih koji aktivno sudjeluju u ovim hvale vrijednim djelatnostima i time štite naš gospićki i lički identitet. Nema potrebe nikoga posebno isticati jer su svi jednako značajni i vrijedni, ali ovim putem, kao dugogodišnji, ali bivši član, želim pozdraviti sve članove gradske limene glazbe Gospić. Ekipa, ako dopustite, iduću budnicu po ulicama našeg grada, će s vama saksofon svirati gradonačelnik Gospića.

Na kraju, ali nikako ne manje bitno, uz preporuke cijenjenih članica i članova odbora za branitelje i odbora za zdravstvo aktivno ćemo raditi na: Zaštiti interesa i prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, poticati primjenu svih odredbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, štititi dignitet Domovinskog rata, riješit ćemo stalnu promociju zdravstvene zaštite odraslih i djece,
raditi na suzbijanju bolesti ovisnosti, jače se zalagati za borbu protiv nasilja u obitelji, zaštiti prava osoba s invaliditetom te integraciji zdravstva s drugim djelatnostima poput socijalne skrbi, kulture, sporta, turizma i dr.
Kao što vidite, izradili smo Program koji sadrži još brojne projekte, smjernice i aktivnosti. Program ćemo i dalje nadograđivati i poboljšavati da bi dostigli glavni cilj, a to je demografska obnova našega grada, zaustavljanje iseljavanja, podizanje kvalitete života i poboljšanje životnog standarda naših sugrađana. Ovaj Program karakterizira pozitivan pristup, uvažavanje tuđeg mišljenja, dijalog i suradnja s ostalim političkim opcijama i svim građanima kojima je opći interes ispred vlastitog, zaključio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Gospića Mario Stilinović.

Marijo Stilinović Stile je predsjednik GO HDZ-a grada Gospića i voditelj Uprave šuma Ličko-senjske županije. Pasionirani je ljubitelj prirode koji je večeras pozdravio gotovo 650 djelatnika Hrvatskih šuma s ovoga područja, kao i tisuće lovaca s kojima dijeli zajedničku strast i hobi. Njegovo promidžbeno geslo u ovoj kampanji je „Sada je bitno-za grad sa Stilom“!

L. O.