Marljive žene iz udruge „Gačanka“ neumorno rade i doma

Stoljećima su coklje grijale ličke noge, bile i ostale omiljeni artefakt Gacke doline, odoljele su hirovitim modnim trendovima koji sve „ono prije“ definiraju kao zaostalo i demode. I danas ih prave žene svih generacija. Većinom iz hobija, neke su razvile obrte, a mnoge starije bake pletu ih za svoje ukućane. Najbrojnije majstorice za pravljenje coklji okupljaju se u Udruzi „Gačanka“ iz Otočca. 

Ne postoji etno manifestacija, sajam, izložba ili bilo kakva etno-preredba, a da na njoj nećemo susresti žene iz Gačanke i njihovih ruku djela: ličke torbe, kape, košulje, suvenire i-coklje! Predsjednica udruge je već 16 godina Dragica Rogić, široj javnosti poznata po ukupnom očuvanju tradicije Like i Gacke. O radu ove udruge  i njezinih 15 članica propovijeda s puno respekta. U vrijeme koronavirusa ili po domaću „kineske gripe“ vrijedne Gačanke ne posustaju.

Nastavak ispod oglasa

-Prekinule smo sve započete radionice zbog prevencije. To ne znači da mirujemo. U vremenima smanjenog kretanja izvan svojih domova naše članice i dalje rade, neke čak više nego li prije. Izrađuju torbe, kape, coklje, suvenire… Kada ne bismo ništa radile lako bi mogle pasti u depresiju. Ručni rad nam je sada postao najbolji način rješavanja dosade, kaže Dragica Rogić, predsjednica Udruge žena „Gačanka“.

Za vrijeme zadnjeg posjeta ovoj udruzi bila je u tijeku izrada nikitača, unutarnjeg dijela coklji. Dragica Rogić nam je tada pojasnila kako se unatrag više stotina godina coklja nije puno mijenjala. Pretpostavlja se da su podrijetlom iz vremena Japoda, kao i lička kapa. Nisu izgledale kao danas, ali su to vjerojatno bili prapočeci. Oko noge su se omotavale krpe pa su se spajali vanjski rubovi, onda s vremenom dolaze i ukrasi. Tako su se mijenjale tehnike izrade materijala. Sve se to moglo promijeniti, ali je osnovni oblik coklji ostao isti, upravo kao i materijal, ovčja i janjeća vuna. Coklje kakve mi danas radimo datiraju s početka 20. stoljeća. Jedno vrijeme je coklja izgubila utrku s modnim trendovima, ali u zadnjem desetljeću coklje su opet postale popularne. Ne kao suvenir, nego kao obuća koja se i danas rado i  često nosi. 

M.S.