Maršalu Laudonu u čast

Ime maršala Austro-ugarske vojske grofa Gideona Ernesta Laudona neraskidivo je vezano uz Hrvatsku, Liku i selo Bunić. Bio je jedan od najvećih vojskovođa svojega vremena, strateg koji je ratovao diljem Europe i čijom je zaslugom od Turaka oslobođen i Beograd. Dio svojega bogatog životopisa vezao je uz selo Bunić. Njegovom je zaslugom ondje 1743. sagrađena crkva od klesanoga kamena koju je posvetio dvojici prerano umrlih sinova. Povodom 300-te obljetnice njegova rođenja danas je ispred crkve Blažene djevice Marije u Buniću održana komemoracija. Govoreći o tom slavnom čovjeku načelnik Općine Udbina Ivan Pešut istaknuo je kako je maršal Laudon bio puno više od vojskovođe.
-Bio je čovjek zapamćen po svojem altruizmu, po vrlini da pomaže ljudima. Bio je graditelj infrastrukture i njegovom zaslugom načinjene su mnoge ceste na ovim područjima. Da bi zaustavio propadanje tla zbog pješčanika dao je u Šalamuniću posaditi tisuće hrastova lužnjaka. To područje je danas zaštićena park-šuma, Laudonov gaj. Ova crkva samo je jedan od objekata sagrađenih njegovom zaslugom. Ovdje lijevo od ulaza u crkvu maršal Laudon dao je sahraniti dvojicu svojih sinova, dječaka prerano umrlih od bolesti. Danas mu odajemo počast kao velikanu čije zasluge niti danas nisu dovoljno valorizirane, a na nama je da ih ne prepustimo zaboravu, rekao je tijekom komemoracije načelnik Ivan Pešut. Uz njegove najbliže suradnike komemoraciji su bili nazočni i malobrojni žitelji Bunića, kao i Ivan Došen iz Rijeke, Ličanin koji je svoj život posvetio otimanju od zaborava važnih obljetnica, ljudi i događaja koji su vezani uz Liku. Riječi molitve predvodio je korenički dekan vlč. Stjepan Zeba.
Crkva Blažene djevice Marije sagrađena je 1743. godine od kamena izvučenog kod Debelog Brda. Jedinu ličku crkvu u gotskom stilu sagradili su talijanski majstori. Crkva je srušena tijekom II. svjetskog rata, a njezinu obnovu započela je Gospićko-senjska biskupija.

M. S.

Nastavak ispod oglasa