Gradonačelnik Mario Barković

Otočac – Tragom informacija koje se već duže vrijeme provlače kroz javnost da će se na područje Gacke doline, odnosno Grada Otočca naseliti veliki broj obitelji iz drugih županija, nastojali smo saznati koliko u tome ima istine, jer je javnost na tu mogućnost reagirala na različite načine.

Informacija koja se prepričava u Otočcu ali i preko društvenih mreža govori da postoji mogućnost da se na područje Grada Otočca naseli, po jednim pričama oko 200 obitelji Romske nacionalnosti, dok druga informacija govori da je riječ o 2500 Roma koji će biti preseljeni iz Primorsko goranske županije u Ličko senjsku (Grad Otočac). Koliko je priča dobila na važosti govore brojni komentari na jednoj od najposjećenijih društvenih mreža ali i upiti prema novinarima.

Zasigurno najkompetentnija osoba koja bi trebala imati informaciju iz „prve ruke“ je gradonačelnik Otočca Mario Barković koji je na sjednici stručnog kolegija Grada Otočca odbacio bilo kakvu mogućnost vezanu za vijest o mogućem naseljavanju u Gacku dolinu.

– „ neznam od kud je ta vijest procurila u javnost. Mislim da bi ja prvi trebao biti upoznat sa nečim takvim, no koliko imam informacije, o takvoj mogućnosti nema ni govora, nema nikakvog naseljavanja. Istina je da sam i ja čuo da se govori o nekakvom naseljavanju Grada Otočca sa 2500 osoba iz navodno Primorsko goranske županije, te da je Grad Otočac dogovorio to naseljavanje sa Županijom Primorsko goranskom,  jer je navodno Rijeka platila izgradnju spomenika hrvatskim braniteljima u Otočcu pa je za uzvrat dogovoreno naseljavanje Gacke doline. Odgovorno tvrdim da je to čista laž, nema nikakvog naseljavanja ni potpisivanja ugovora o naseljavanju kao ni nekakvog mogućeg planskog naseljavanja na područje Grada Otočca, pogotovo jer se barata sa podatkom o naseljavanju 2500 osoba za što bi trebalo ni manje ni više nego osigurati minimalno oko 40 kuća. A kad je riječ o spomeniku hrvatskim braniteljima, to smo mi sami izgradili na ponos svih stanovnika Grada.“ – kazao je gradonačelnik Barković.

Pokušali smo dobiti informaciju i od Željka Ivaniševića koji zastupa interese ne samo romske nacionalne manjine nego i ostalih 12 manjina koji je i predsjednik odbora za socijalu i zdravstvo u RNV-u i Dekadi Roma Republike Hrvatske.

Željko Ivanišević
Željko Ivanišević

– „ s obzirom na to da smo svjesni da Ličko -Senjska županija ima problem s emigracijom mladih stanovnika u druge krajeve lijepe naše, za nas kao županiju trebao bi  to  biti veliki uspijeh za navodno doseljenje Roma u ove krajeve. No sa sigurnošću ne mogu vam potvrditi istinitost tih podataka jer još nisu rađeni takvi projekti u uredu za nacionalne manjine Republike Hrvatske.
Smatram da bez obzira na nacionalnu pripadnost ,vjersku ili kulturnu opredjeljenost trebamo pružiti priliku svim onima koji su voljni doći u našu županiju i smatrati je svojim domom ,te prihvatiti sve one koji će poštivati  običaje i imati skladan suživot sa ostalim stanovnicima bez obzira o kojem se mjestu radilo.
U proteklih nekoliko mjeseci bili smo svjedoci da su se neke situacije izmakle kontroli koje oštro kritiziram bez obzira na nacionalnu pripadnost. Smatram da moramo podići razinu života na veći nivo i poštivati zakone i propise Republike Hrvatske kako Romi tako i svi ostali pripadnici raznih opredjeljenja. Što vidim da postižemo. Ako se informacije o doseljenju obistine nadam se da će stanovnici naše županije prihvatiti i pružiti priliku ,svima onima koji će se sukladno zakonu ponašati, poštivati i imati kvalitetne međuljudske odnose te nevidim da bi bilo problema po pitanju toga“- kazao je Ivanišević.

Da li će Otočac a time i Gacka dolina uskoro biti područje na kojem će krenuti masovno naseljavanje, bez razlike da li će se za njihove potrebe koristiti napuštene kuće u obližnjim prigradskim naseljima (Škare, Podum, Glavaci..) ili će se raspodjeliti metalni stambeni kontejneri (po uzoru na neke sredine) teško je reći, no za sada treba vjerovati u izjavu prvog čovjeka Grada Otočca Maria Barkovića da naseljavanja neće biti.

Dražen Prša