Ne tako davno pisali smo o pokrenutoj inicijativi za izgradnju i postavljanje biste Mati Čopu uglednom sugrađaninu, domoljubu i gospodarstveniku na Hrvatski seljački dom „Gacka„ u Ličkom Lešću, što je inicirao Mjesni odbor Ličkog Lešća, Tomislav Madžar te KUD „Gacka“ Ličko Lešće.
Nakon što je dobivena suglasnost obitelji p. Mate Čopa za obilježavanje imena, krenulo se u realizaciju ideje, na način da se ime Mate Čopa obilježi reljefom sa njegovim likom što će biti postavljeno na pročelju Hrvatskog seljačkog doma u Ličkom Lešću, preko puta rodne kuće Mate Čopa. Svoj doprinos u vrednovanju i poštivanju lika i djela Mate Čopa dao je i Grad Otočac na način da je nekadašnju „Sajmišnu ulicu“ preimenovao u ulicu „Mate Čopa“, dok mu je Općina Karlobag dodijelila posmrtno povelju.
U Ličkom Lešću zatekli smo mještane kako obavljaju poslove na uređenju Hrvatskog seljačkog doma „Gacka“, a vezano, kako smo doznali od predsjednika MO Ličko Lešće Josipa Žanića, za predstojeću manifestaciju koja će se održati 13. lipnja, na Sv. Antu, kada će se na pročelju doma svečano otkriti spomenik, odnosno brončani reljef sa likom Mate Čopa, čovjeka koji je ovaj kraj i Hrvatsku zadužio svojim gospodarskim djelovanjem i koji je dugi niz bio direktor jednog od najvećeg i najperspektivnijeg poduzeća u bivšoj državi „Industrogradnje“ Zagreb.
„U tijeku su pripreme za Sv. Antu, 13. lipnja, kada će se sa početkom u 13,00 sati upriličiti svečanost u okviru koje će se na pročelje Hrvatskog seljačkog doma „Gacka“ postaviti brončani reljef sa likom Mate Čopa. Očekujemo da se na naš poziv odazovu brojni uzvanici, gospodarstvenici, mještani Ličkog Lešća, bivši radnici Industrogradnje, predstavnici susjednih općina i gradova koji su učestvovali i pomogli ovaj projekt. Moram izdvojit podršku Županije Ličko senjske, Grada Otočca, Općina Karlobag, Perušić, Brinje i Grada Novalje, ali i brojnih zaposlenika i prijatelja koji su sa donacijama pripomogle u ovom projektu. Reljef se izrađuje u zagrebačkoj ljevaonica „Ujević“ a izrada brončanog reljefa koštat će oko 43.000 kuna. Reljef je još u Zagrebu, napravljena je matrica, i uskoro će reljef biti izrađen. Očekujemo oko 250 do 300 ljudi, tu će biti kulturno umjetnički program sa nastupom KUD-a „Industrogradnja“ Zagreb i „Gacka“ iz Ličkog Lešća“, kazao je Josip Žunić predsjednik MO Ličko Lešće.
Mato Čop je rodjen 01.06.1930. godine u Ličkom lešću, bio je inženjer graditeljstva, od 1966. do 1996. bio je Generalni direktor „Industrogradnje“ iz Zagreba. Pred domovinski rat tvrtka je brojila preko 12.000 radnika, a izvodila je najsloženije građevinske radove u Njemačkoj, Rusiji, Iraku, Ukrajini, Mađarskoj itd. Kao generalni direktor „Industrogradnje“ zaslužan je za izgradnju tvornice kalcita u Ličkom Lešću, Tvornice opeke u Perušiću, Pilane i stolarije u Brinju, Hotela Zagreb u Karlobagu i obnove Hotela Velebno na Baškim Oštarijama. Dao je veliki doprinos i potporu Lici u Domovinskom ratu. Bio je i veliki rodoljub i proganjan je 1971. godine. Tisuće ljudi iz Like je godinama ostvarivalo svoju egzistenciju u „Industrogradnji“. Odlikovao ga je predsjednik Tuđman za doprinos obrani i izgradnji Republike Hrvatske. Umro je u Krapinskim Toplicama 06.12.2001. godine. Iza njega je ostala brojna obitelj: supruga, četiri kćeri i sin.
Dražen Prša