Među turističkim destinacijama sve popularnijim na kontinentalnom dijelu Ličko-senjske županije svakako valja istaknuti Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu. Prošlogodišnja korona-pošast dijelom se oslikala i na ovu godinu, ali se upravo na primjeru ove ustanove ogledaju nastojanja da COVID-19 ode u povijest i svi se vratimo uobičajenim zadaćama i načinu života.

Ana-Marija Šolaja je stručna voditeljica u MC Nikole Tesle. Uspoređujući rezultate po broju posjetitelja rekla nam je zanimljive podatke.

-U prvih osam mjeseci ove godine imali smo 22 200 posjetitelja. U usporedbi s cijelom 2020. godinom ovo je veliki pomak jer smo lani ostvarili 14 857 posjeta. Naš rekord bila je 2019. godina kada nas je posjetilo gotovo 50 tisuća turista. U svemu ovome krije se i jedan mali paradoks. Naime, zbog korone ove su godine izostali grupni posjeti, odnosno školske ekskurzije. Ipak je u odnosu na rekordnu 2019. godinu u ljetnim mjesecima, kada je najveći broj individualnih posjeta, ove godine smo imali veći broj posjetitelja, nego li te rekordne 2019. godine. U srpnju ove godine zabilježili smo 5 528 posjetitelja, a u srpnju rekordne 2019. godine 5 120. Od toga broja veliki je broj domaćih posjetitelja, posebno iz dalmatinskih gradova. Brojni su i posjetitelji iz Zagreba, Rijeke i ostalih dijelova Hrvatske. Od mnogih stranih posjetitelja doznajemo kako su putovali na A-1 i vidjeli reklamne panoe vezane uz ovaj memorijalni centar. Turisti koji nisu niti imali u planu doći u Smiljan, navratili su do nas i odreda kažu kako nisu pogriješili, ističe Ana-Marija.

Prema njezinim riječima posjetitelje zanima sve u ovoj destinaciji.
-Sama rodna kuća Nikole Tesle i njezin obilazak poseban su osjećaj jer za Teslu su čuli svi, ali obići područje gdje je rođen i odrastao ljude čini posebno ushićenim. Teslini izumi su također nešto posebno. Kao i sve što okružuje tog velikog genija, naglasila je Ana-Marija Šolaja.

L.O.