Godine  2016. svečano je otvoren Memorijalni centar Nikole Tesle u njegovu rodnom Smiljanu. Od tada među turističkim brendovima taj kompleks snažno oslikava Ličko-senjsku županiju  i zauzima sve istaknutije mjesto. Budući je Nikola Tesla bio i ostao svjetski poznat i ugledan znanstvenik gotovo da danas niti ne postoji žitelj našega planeta a da nije čuo za ovog velikana rođenog u Lici. Čini se kako broj posjetitelja memorijalnom centru neprestano raste pa je i ove godine opet u znaku rekorda. Potvrdila nam je to stručna voditeljica ove ustanove Ana-Marija Šolaja.

-Od početka ove godine do danas bilježimo više od 40 tisuća posjetitelja pa zato vjerujemo da ćemo ovu godinu zaokružiti s rekordom od oko 45 tisuća posjetitelja. Mahom nam dolaze veće grupe učenika osnovnih i srednjih škola. Što se tiče individualnih posjeta najviše nam dolaze strani turisti. Domaćih je posjetitelja znatno manje. U svrhu saznanja na koji su način naši posjetitelji čuli za ovu ustanovu i njezin postav načinili smo anketu. Tako smo doznali kako su strani državljani u Smiljan najčešće došli zahvaljujući obavijesnim tablama istaknutim na auto-cesti, ali i na lokalnim prometnicama. Drugi izvor informacija o postavu MC Nikole Tesle je Internet. Tek nešto manji broj posjetitelja ističe kako su se za posjet Smiljanu odlučili nakon razgovora s prijateljima ili uz ostale vidove informiranja, rekla nam je Ana-Marija Šolaja iz MC Nikole Tesle.

Od početka mjeseca studenog MC “Nikola Tesla”  Smiljan prešao je na zimsko radno vrijeme. Tako je od utorka do subote za posjetitelje otvoren od 8 do 14 sati, a nedjeljom od 10 do 14 sati.

L.O.