Med iz Svetog Jurja i dalje je bez premca!

Svako malo od struke čujemo kako je za vrhunski med potrebna posebna ispaša pčela, puno truda i  pažnje. Na sebi svojstven način ove segmente sublimira OPG-u Rončević iz Svetog Jurja pored Senja. Ova obitelj bavi se pčelarstvom već niz godina. Više nitko niti ne broji koliko su odličja dobili za svoje vrhunske proizvode. Njihov med od kadulje i med od smilja visoko kotiraju u sustavu  ocjenjivanja „Lika quality“. Sa svih sajmova gdje se ocjenjuje kvaliteta  meda Rončevići se doma uvijek vrate ovjenčani novim, najvišim  priznanjima za kvalitetu. Svake godine sudjeluju i na  međunarodnim ocjenjivanjima u kvaliteti meda, gdje redovno postižu zapažene rezultate. Najveći uspjeh ostvarili su na svjetskom ocjenjivanju kvalitete sortnih medova „Apimedica & Apiquality Forum 2010“ na kojem je njihov med od smilja proglašen najboljim na svijetu!

Tri kuta u kući drže žene pa nam je tako Ivana Rončević ukratko definirala sadašnju situaciju.

Nastavak ispod oglasa

-Pčele su nam trenutno na ispaši u Velebitu. Ove je godine zbog klimatskih problema podbacio kaduljin med i to za skoro 50 posto. Ne žalimo se jer je u našem poslu najvažnija vrhunska kvalitete meda i ostalih proizvoda, rekla nam je Ivana Rončević. Na našu opasku kako se hrvatski pčelari žale da im loša uvozna kvaliteta meda otežava plasman, Ivana je lakonski odgovorila kako oni s time nemaju problema jer med, kao i sve ostalo, prodaje njegova kvaliteta.

Ono po čemu je OPG Rončević postao prepoznat i izvan Hrvatske je sortni med od kadulje, inače najcjenjeniji  hrvatski med. Tu je i sortni med od smilja, zatim med od  vrijeska, pa med od  crnogorične medljike… Za dobivanje livadnog meda Rončevići svoje pčele sele na planinske pašnjake Velebita gdje se proizvodi med bogat  mineralima i vitaminima. Njihove pčele, kako smo čuli, sada su na ekološki čistom Velebitu gdje prikupljaju darove prirode.

Osim meda tu su i propolis, cvjetni prah, medni ocat, medni sirupi, medenjaci, melemi za njegu kože… Da bi bili tako uspješni Drago i Ivana Rončević  sustavno njeguju pčelinje zajednice, skrbe o njima i premještaju ih, proizvodeći pri tome med i ostale pčelinje darove koji po mnogim kriterijima nemaju ravna u gotovo cijelom svijetu. Uvijek će vam reći će vam kako u svemu ovome nema previše tajni jer vrijedne pčele, vrijedni Rončevići i ljubav prema ovome poslu svakako su dobitna kombinacija.

M.S.