„Medački džep“ kao lučonoša hrvatske slobode

Združene snage Hrvatske vojske i policije izvele su prije 25 godina briljantnu operaciju u kojoj je oslobođeno okupirano područje podno Velebita. Operacija „Medački džep“ postala je pokazatelj kako se Hrvatska ne miri sa doktrinom „države u državi“, sa zločinima lokalnih četnika pomaganim iz Beograda  u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije.

U čast ove operacije i na sjećanje svih koji su dali živote za današnju slobodu Gospić je danas bio poprište mnogih događaja. Sve je započelo svetom misom u katedrali Navještenja blažene djevice Marije, a potom je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata održana komemoracija. Vijence su položili izaslanik Vlade RH, podpredsjednik Damir Krstičević, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marijan Kustić, načelnik GSOS general Mirko Šundov, Klub ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ na čelu sa zapovjednikom operacije „Medački džep“ generalom Mirkom Norcem, predstavnici policije s kojima je bio general Mladen Markač, župan dr. Darko Milinović i udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Nastavak ispod oglasa

Tijekom svečane akademije održane u kinu „Korzo“ prezentiran je dokumentarni film posvećen ovoj ratnoj operaciji. Posebno je bio emotivan govor Josipa Dragičevića, predsjednika Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ličko-senjske županije. On se zahvalio na žrtvi poginulih roditelja, ali izrazio zahvalnost i duboko poštovanje majkama koje su u vihoru rata podizale i odgajale djecu, s velikom ljubavlju prema Domovini. O važnosti Medačkog džepa govorio je i izaslanik predsjednice RH Ante Deur.

Ministar Damir Krstičević:“Medački džep bila je sjajna operacija, uvod u oslobođenje Hrvatske“!

Izaslanik premijera Plenkovića i ministar obrane general Damir Krstičević podsjetio je na visoku cijenu slobode plaćene za Hrvatsku, za njenu neovisnost i bolji život generacija koje dolaze.

-Uoči proslave Oluje podigli smo na Ljubovu spomenik poginulima hrvatskim braniteljima pod nazivom „Pobjednik“. Operacija „Oluja“ bila je kruna rata, ali je „Medački džep“ bio pokazatelj da se teroriziranje Gospića i okolnih mjesta neće trpjeti u nedogled. „Medački džep“ bila jre sjajna vojno-redarstvena operacija, sinergija nekoliko postrojbi Hrvatske vojske i policije. To je dio naše novije povijesti na koju svi sudionici i njihove obitelji s pravom morate biti ponosni, rekao je ministar Krstičević.

U prepunoj dvorani kina najdugotrajniji pljesak imao je spomen generala Mirka Norca i Mladena Markača, sudionika ove operacije. Uz brojne hrvatske branitelje akademiju su uveličali i vojni ordinarij biskup mons. Jure Bogdan, saborska zastupnica i vojna liječnica dr. Ines Strenja Linić, kao i  zapovjednici ratnih postrojbi sudionika Medačkog džepa. Akademiju je uveličala klapa HRM „Sveti Juraj“

Od jutarnjih sati na Trgu Stjepana Radića održava se taktičko-tehnički zbor na kome je Hrvatska vojska i policija  izložila dio naoružanja i opreme. Posebna atrakcija današnjeg obilježavanja 25. obljetnice operacije „Medački džep“ bili su članovi eskadrile ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ koji su nad gradom izveli program u kojemu su pokazali zavidnu razinu letačkih sposobnosti i zajedničkog djelovanja.

M.S./Foto:N.M.