Prošlo je skoro mjesec dana od zadnje akcije domaćih i stranih udruga za ljudska prava. Obaveze se pri tome ne spominju. Okomili su se tada opet na hrvatsku policiju koja je „tukla nekolicinu ilegalnih migranata prilikom uhićenja u nezakonitom prelasku državne granice sa BiH“. Zanimljivo je i svakako nevjerodostojno u tim pričama da se ne zna tko je te ilegalce tukao, gdje se to dogodilo i što su radili „po šumama i gorana“ hrvatske državne granice. Ozlijeđeni su se požalili u Domovima zdravlja Velika Kladuša i Bihać, a za dio ozljeda u priznali kako potječu od prijašnjih međusobnih sukoba sa svojim zemljacima!
Budući da sve modrice i kontuzije na tijelu izgledaju jednako, tada je bilo nemoguće ustvrditi tko ih je i kada nanio.

Zadnje ubojstvo u Sarajevu dodatno je otvorilo oči tamošnjim političarima i građanima. Prije tri dana život je izgubio jedan Sarajlija (36), njegov je prijatelj preživio nekoliko uboda nožem, ali je u vrlo teškom stanju u šok sobi. Treći iz te grupice domaćih dečki uspio je pobjeći i dobio je „samo“ jedan ubod nožem kada ih je napao drogirani Marokanac (34). Nakon dva dana potrage policija ga je jučer locirala i uhitila u jednoj provaljenoj kući. Čemu sve ove informacije?

U ovom dijelu Europe se u zadnjem migrantskom valu dogodio „civilizacijski sudar svjetova“, kako to sve učestalije nazivaju europski političari i novinari. Dok su 2015. svi pomalo gledali kroz prste migrantima iz Sirije, Irana i Iraka, danas je sasvim druga priča. Taj prvi val sirotinje bio je benevolentno gledan od strane humanitarnih udruga i Vlada država EU. Bile su to cijele obitelji, mnogi od njih imali su fakultetske diplome, svi od reda posjedovali su valjane dokumente. Bile su to istinske žrtve sukoba u Siriji. Onda se sve to stubokom promijenilo.

Na područje država ex-Jugoslavije počeli su pristizati u najmanju ruku sumnjivi likovi. Niti jedan sa sobom nema bilo kakve dokumente, svi su naoružani noževima ili mačetama, dolaze iz država gdje rata nema desetljećima… Provale, krađe, ubojstva, tučnjave postale su svakodnevica u BiH koja je tim likovima pružila gostoprimstvo.

Je li igranje na kartu izmišljenih tortura (pa čak i silovanja(?)) od strane hrvatske policije zadnja slamka spasa koje unutar Hrvatske igraju famozne udruge za ljudska prava (bez obaveza). Korona je umirila i te aktiviste. U totalni „bed“ sve je bacila zadnja odluka austrijske Vlade o potpunoj zabrani ulaska migranata u njihovu zemlju. Zastupnik Mosta Miro Bulj na zadnjoj je pressici opet pozvao Hrvatsku vojsku da zaštiti naše državne granice. „Okidač“ za ovu priču bile su horde ilegalnih migranata koje teroriziraju žitelje Gorskog Kotara. Bez sankcija ili bilo kave odgovornosti.

Jedna od najtežih graničnih barijera prema BiH svakako se proteže kroz Liku. Ilegalnim migrantima se svakako žuri prije snjegova prijeći ovaj dio EU. Hrvatska pogranična policija ima dovoljno briga na terenu, nego li se po ovim teškim vremenskim uvjetima „igrati mačke i miša“ s ilegalcima koji svaki pokušaj prelaska hrvatske granice zovu „game“. Budući da sve teže upjevaju u toj „igri“ trebamo se zapitati da li sasvim otvoriti granice Hrvatske da nam sva sila ilegalaca, sa sve većim brojem kriminalaca iz islamskog svijeta, preplavi Hrvatsku?!?

M. S.