Svake godine, trećeg utorka u ožujku, obilježava se Međunarodni dan socijalnog rada. Njime se skreće pažnja na doprinose socijalnog rada društvu i dio je kontinuiranog dijaloga o tome kako se nositi s izazovima socijalnih uvjeta diljem svijeta.

Prigoda je to da se bar jednom u godini nešto više pozornosti posveti osobama koji rade iznimno stresan posao, a koji je prije svega human.

Socijalni radnici pomažu ljudima u prevladavanju socijalnih nedaća. Do tih nedaća može doći zbog zdravstvenih i obiteljskih problema, siromaštva, nezaposlenosti, kriminala, ovisnosti o alkoholu i drogama, kao i zbog ratnih stradanja ili elementarnih nepogoda. Oni nastoje izravnim savjetovanjem i konkretnim informiranjem pomoći obiteljima i pojedincima da prepoznaju svoje prave probleme, razmotre moguća rješenja te da ponajprije vlastitim snagama, odnosno mogućnostima, izađu s njima nakraj.

Socijalni radnici pomažu i pri nepovoljnim okolnostima kao što su teški konflikti u obitelji, pa i zlostavljanje djece ili bračnog partnera. Oni su stručnjaci koji imaju uvid u službeno uspostavljene oblike pomoći, imaju pregled nad odgovarajućim ustanovama, privatnim i javnim službama i udrugama i znaju kako se pojedini oblici mogu ostvariti.

Jedina visokoškolska ustanova koja provodi studij za obrazovanje socijalnih radnika u Republici Hrvatskoj je Pravni fakultet u Zagrebu – Studijski centar socijalnog rada.

Danas će se i u mnogim gradovima u Hrvatskoj obilježiti Međunarodni dan socijalnog rada.

Portal Lika online svim socijalnim radnicima i drugim djelatnicima čestita Međunarodni dan socijalnog rada sa željom da svojim djelovanjem učine dostupnim ljudska prava i stvore jednake mogućnosti za sve građane.

T.J.