Međunarodno natjecanje pripalo najstarijem natjecatelju, Rux postavio novi balkanski rekord!

0

Protekloga vikenda u Sportskoj dvorani „Jazine“ u Zadru  održano je prestižno međunarodno natjecanje u bench pressu i mrtvom dizanju, dvjema discplinama powerliftinga. Zadar je  ugostio najjače dizače cijele regija. Natjecanje u bench pressu i mrtvom dizanju pod nazivom „WUAP Balkan Open“ bilo je je prvo regionalno prvenstvo pod pokroviteljstvom svjetske powerlifting federacija WUAP koja  je do sada priređivala kontinentalna i svjestka prvenstva, a ovim natjecanjem započinju regionalna prvenstva. Službeno certficiranje obavili su predsjednik WUAP Balkan Jan Mega predsjednik WUAP Hrvatska Marijo Rukavina iz Gospića.

Iz 11 zemalja natjecalo se 50 natjecatelja. Gosti iz Češke, Slovačke, Austrije, Estonije, Slovenije, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske natjecali su se u dvije dispcipline: bench pressu ili potisku s klupe, i mrtvom dizanju ili deadliftu. Natjecanje je započelo s bench pressom za žene, a ukupna pobjednica je Tatiana Magulova iz Slovače koja je podigla 95 kg, druga je bila Jelena Marinković iz Srbije s podignutih 80 kg, a treća Maruša Bizjak Ferjan iz Slovenije s rezultatom od 70 kg.

Oglas

Natjecanje u bench pressu kod muškaraca je bilo izuzetno  kvalitetno čemu svjedoči čak 10 rezultata s preko 200 kg. No, pri izračunu ukupnog poretka uzima se u obzir težina natjecatelja te starosna dob. Ukupni pobjednik je ujedno i najstariji natjecatelj Erwin Trichlin iz Austrije, u 80. godini života!. Trichlin je podigao 87.5 kg pri tjelesnoj težini od 63.2 kg što mu je donijelo 238.389 bodova. Drugi u ukupnom poretku je bio natjecatelj koji je podigao i najviše, Vlastimil Kuzel iz Češke podigao je 245 kg pri 109.9 kg, ostvarivši 216.825 bodova. Treći je bio Olah Akos iz Mađarske s rezultatom 225 kg pri 99.6 kg težine. Naš natjecatelj Marijo Rukavina Rux zauzeo je četvrto mjesto s najboljim rezultatom u karijeri. Ruxovih 230 kg u kategoriji do 110 kg novi je balkanski rekord. Hrvatski natjecatelji u težinskim kategorijama osvojili su 4 zlatne medalje i jednu srebrnu.

Poslije natjecanja u tzv. raw bench pressu slijedilo je natjecanje u bench pressu s opremom, odnosno s upotrebom posebne dizačke majice koja omogućuje podizanje većih težina i sprječavanje ozljeda. U ovoj vrsti natjecanja također je bio najbolji Erwin Triclin s rezultatom 95 kg, drugi je bio Csaba Molnar iz Mađarske s 225 kg, a treći Simon Bizjak iz Slovenije s rezultatom 250 kg, ali s manje bodova od drugoplasiranog.

Drugi dan natjecanja bio je posvećen mrtvom dizanju ili deadliftu. Kod žena je pobjednika Jelena Marinković iz Srbije, a druga Anna Szlavik iz Mađarske. Kod mušakaraca ukupni pobjednik dolazi iz Zagreba, još je junior, a „usudio“ se staviti na šipku 400 kg. U mrtvom dizanju brojka 400 je nešto što samo rijetki ostvaruju, nekolicina tek na svijetu. Na ovim prostorima nitko nikad službeno nije niti pokušavao to. No, Luka Udiljak u trećem pokušaju je podigao do pola putanje, uteg mu je ispao iz ruku. Na žalost nije uspjelo, ali treba dobro upamtiti njegovo ime, jer uskoro će brojke prelaziti 400. Udiljak je završio s podignutih 385 kg iz druge serije što je inače apsolutni svjetski rekord WUAP federacije. Zanimljivo, drugo mjesto je zauzeo duplo skoro duplo lakši natjecatelj, Oliver Kurek iz Češke pri 75 kg težine podigao je nevjerojatnih 270 kg. Treći u ukupnom poretku bio je Kristijan Matković iz Petrinje s rezultatom od 320 kg pri 109 kg tjelesne težine. Hrvatski natjecatelji osvojili su 6 zlatnih i 2 srebrne u težinskim kategorijma.

U natjecanju mrtvog dizanja s opremom pobjednik je Oliver Kurek, drugi je naš natjecatelj Radoslav Radusinović, dok je treći Erno Eck iz Mađarske. Kod žena pobjednica je Monika Bazso iz Mađarske. Ovo natjecanje prošlo je u izuzetnoj sportskoj i prijateljskoj atmosferi visoke razine organizacije koju su pohvalili svi. Organizatori natjecanja su Marijo Rukavina i Powerlifting klub Rux iz Gospića.

M.S./L.O.