Međužupanijska izložba konja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije

Konjički klub „Ana“ iz Senja će 9. lipnja po četvrti puta  za redom organizirati smotru konja koje će se održati u mjestu Krivi Put, na nogometnom igralištu NK „Bunjevac“. Predsjednik KK „Ana“ Jure Turina definirao nam je osnovne smjernice ove manifestacije.

-Cilj nam je ovom izložbom unaprijediti i očuvati autohtorne pasmine konja „hrvatski hladnokrvnjak“ i održati „Babino Cup“. Na smotri će biti prisutne i druge pasmine konja. Također želimo očuvati našu tradiciju u bunjevačkom kraju. Govedo pasmine lička buša još uvijek je malobrojna izvorna pasmina  Republike Hrvatske, ali i općenito najbrojnija pasmina buša u Hrvatskoj. Kroz stoljetnu tradiciju uzgoja, njezina važna uloga danas kao pasmine koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne (pašnjačke) tehnologije je u očuvanju biološke raznolikosti zaštićenih krajolika, a kroz to ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane, sukladno trendovima u zdravoj prehrani ljudi. Ovogodišnju smotru konja i ličke buše nadgledat će predstavnici Ministarstva poljoprivrede te predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirko Majsec iz Popovače. IV. smotra konja održat će se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske  Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba, naglasio je Jure Turina.

Nastavak ispod oglasa

Prema dosadašnjim prijavama  smotri će prisustvovati gotovo 40  konja s područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Bit će izloženo15 teladi buše s područja Gospića, Otočca i Senja. Također će se moći vidjeti i ličke buše sa gospodarstava Jure Miškulina, Ivice  Franića i Marijana Živkovića iz Gospića. Marijan Živković će ujedno predstaviti i novo osonovanu Udrugu uzgajivača konja Ličko-senjske županije.

J.T./M. S.