Medvjedi se spremaju na počinak

Zanimalo nas je kako se u ovo prohladno i kišno vrijeme ponašaju medvjedi, štićenici Utočišta za medvjede u Kuterevu pored Otočca. Ukupno devet medvjeda ovih dana hvata pospanost, iako te životinje nikada ne spavaju pravi zimski san, već im je hibernacija samo djelomična.

Od prije nekoliko dana, kada je pao prvi snijeg ove jeseni, medvjedi se ponašaju drukčije nego li inače. Rekao nam je to voditelj Utočišta Ivan Crnković-Pavenka.

Nastavak ispod oglasa

-Medvjedi su postali tromi, udebljali su se i po njihovom ponašanju se vidi da im je došlo vrijeme da krenu u svoje brloge. Danas je Sveta Kata i mi imamo praksu da medvjede ne hranimo  sve do proljeća. Imaju puno nakupljenog sala, toplo im je i za njih nema problema. Dali smo im veće količine slame. Malo toga su odnesli u brloge, većinom se valjaju po njoj. Dolazi zima i medvjedi to svakako najbolje osjećaju, naglašava Ivan Crnković Pavenka.

U Utočištu za medvjede sada se nalazi 15 volontera  iz nekoliko europskih država. Doznajemo da unatoč poodmaklom datumu na kalendarima ekskurzije i dalje pohode Kuterevo. Osim domaćih posjetitelja najviše je Francuza. Kada snijeg prekrije brdovito Kuterevo vani će ostajati samo šetlandski ponyji. Stari konji koji su ovdje dobili potomstvo. Zbog čistog zraka i vode Kutereva, nadmorske visine, dobre skrbi ili nečega nepoznatog što im je znatno produljilo fertilitet?  Nitko ne zna pouzdano.

M.S.