Nakon što je završilo dugo i pretoplo ljeto noćašnja kiša najavljuje prve dane ličke jeseni. S padom temperatura zraka i povećanom vlagom zadovoljni su i štićenici Utočišta za medvjede u Kuterevu. Mlađi medvjedi nenavikli na velike vrućine već su postajali nervozni. Potvrdio nam je to i Ivan Crnković Pavenka, voditelj Utočišta.

-Imali smo nekoliko situacija da su medvjedi kopali zemlju. Da li zbog potrage za svježinom iz tla ili su možda nagonski željeli „šarmirati“ pripadnike drugog spola, to ne znamo. Sada su svi mirni jer im ovo zahlađenje odgovara.

Unatrag desetak dana malo su se smanjile gužve oko posjetitelja. To nam svakako odgovara jer smo tada imali dovoljno vremena biti s posjetiteljima i realizirati naše ostale dnevne zadaće, pripovijeda nam Pavenka.

Kiša u Kuterevu pada od noćas i sada se svela na rominjanje. Zahlađenje je prvi znak i poticaj medvjedima da ih njihov biološki sat pokrene za intenzivnijim prikupljanjem hrane i  stvaranjem masnih naslaga za zimu koja na obroncima Velebita uvijek ranije započne.

M. S.