Kada je na sredini ceste kod Vrbovskog zimus pronađen medvjedić koji je jedva hodao, javnost je bila zgrožena. Budući su medvjedice poznate kao brižne i hrabre majke pronalazak osamljenog medvjedića upućivao je na činjnicu da su njegovu majku ubili krivolovci. Vozač je svoj pronalazak prozvao Matija, a njegov životni put pratila je cijela Hrvatska.

Matija je najprije završio u zagrebačkom ZOO vrtu da bi prije nepuna četiri mjeseca dobio novi dom u Utočištu za medvjede u Kuterevu. Prema riječima voditelja Utočišta Ivana Crnkovića Pavenke dolaskom u svoj obor Matija najprije nije niti htio van iz sanduka. Bio je jako uplašen i nepovjerljiv prema svima. Obišli smo Matiju da bismo se uvjerili kako se sada ponaša.

Uz dobru prehranu, mir i skrb u svakom pogledu mali Matija sada je adolescent težak oko 80 kg. Na glas voditelja Pavenke krotko prilazi, njuška zrak i osluškuje.

-Masovne posjete Matiji smo ograničili jer mu je uza svu našu brigu najviše potreban mir. On ima svoje dvije pojilice, svoj bazen, brlog i poveći prostor za život. Hrana je obilna i raznovrsna pa se dobro „zaokružio“. Sasvim se prilagodio svom novom domu, rekao nam je Ivan Crnković Pavenka.

Dok nam Matija prilazi ljute ga samo kosovi jer mu ukradu pokoje zrno kukuruza i žita. Sa brežuljka odjekuje zov pitomih gusaka pa Matiji svakako nije dosadno. Divi mu se Anna Maria Valencia, ekologinja iz Kolumbije koja se u domovini bavila zaštitom mjedvjeda naočara. Zbog klime medvjedi ondje zimi ne hiberniraju, a ovogodišnja toplina u ovo doba godine neće Matiju u Kuterevu još neko vrijeme otjerati u njegov brlog i povremeni zimski san.

Ekipa Utočišta je na vrijeme priskrbila veću količinu hrane za medvjede i ponyje. Volonteri sve ovo dobro održavaju, životinje su mirne i dobro uhranjene. U Kuterevu je sada i „prva među jednakima“, volonterka Maja Mlinarec iz Zagreba. Ovamo dolazi već više godina. Zbog mira, čistog zraka, pogleda na Velebit i opuštajućeg života u ličkom Kuterevu.

M.S.