BAŠKE OŠTARIJE- Vremenske prilike su se usprotivile važećim odredbama o stavljaju izvan uporabe zimske opreme za ovo polugodište. Snijeg je zabijelio gorsku Hrvatsku, a kada se to dogodi u Lici, nema iznenađenja. Posebice vas ništa ne može omesti u slavljenju 45. obljetnice mature. Pače, bijeli je pokrivač dobro došao kao podsjetnik kako je ovaj gorski dio u ono vrijeme izgledao barem pola godine.
-Ma da padaju i ćuskije, ovaj dan nam nitko ne može pokvariti-pojasnila je jedna sudionica okupljanja koje se dogodilo u ugodnom ambijentu pečenjare „Kubus“.U atmosferi koja po interijeru i prisnosti sudionika ove priče odudara od hladnih i sterilnih restorana, gdje se većina ovakvih okupljanja „odrađuje“ zamalo mehanički, ova se družina odlično provela. Kako i ne bi kada se neki nisu vidjeli od mature u gospićkoj gimnaziji „Nikola Tesla“, ipak pomalo daleke 1970. godine. Jedna od slavljenica je Zdenka Mesić
-Nakon 45 godina smo se našli na Velebitu da proslavimo3 godišnjicu naše mature. Ima nas dvadesetak, s našim razrednikom prof. Stipom Golcem. Sve ovo nam pričinjava izuzetno zadovoljstvo jer su prošle tolike godine, mnogi se nismo vidjeli desetljećima. A bili smo sjajan razred i zasigurno jedna odlična generacija, tvrdi Zdenka Mesić koja obavlja odgovorne poslove u jednom Ministarstvu. Među slavljenicima je i dr.Matan Majerović, ugledni kirurg, poznat i izvan granica Hrvatske. Poznat je i kao veliki humanista s posebnim senzibilitetom za malog ličkog čovjeka.
-Lijepo je ovdje na Velebitu susresti prijateljice i prijatelje s kojima ste prije 45 godina sjedili u istom razredu. Okupila se ovdje naša generacija maturanata 69.-70. godište. Malo se družimo, evociramo stare uspomene i pričamo o doživljajima s našim razrednikom. Vrlo je ugodno, a što se snijega tiče on je dobro došao. Ipak smo mi pravi Ličani, ustvrdio je dr. Majerović. Tu je i dobri duh mnogih generacija gospićkih srednjih i visokih škola, razrednik ove generacije prof. Stipe Golac. I danas je neumorni slikar, „kronični“ zaljubljenik u Liku, čovjek koji je s puno ljubavi i skrbi odgajao toliko mladih ljudi.
– Biti razrednik ovakvoj generaciji za mene je veliki ponos. Nije ovo prvi sastanak, ali je ovo jedna od rijetkih generacija koja to čini s neskrivenim užitkom. Evo pored mene je naš veliki maestro, kirurg dr. Mate Majerović i jedna živa temperamentna učenica Zdenka Mesić i ovo je zasigurno jedan od onih događaja za pamćenje. Svi su ovi ljudi meni toliko dragi jer me vraćaju u mladost, pa vidim da se trud svih profesora isplatio jer su svi ovi maturanti iz ’70. godine uspješni i dobri ljudi. A to je nama profesorima najbolji dokaz da smo kvalitetno i časno radili svoj posao, rekao je prof. Golac, s ponekim uzdahom i suzom u očima. Da ne bi bilo patetike koja na ovakvim susretima ipak povremeno „lebdi u zraku“ potrudili su se svi odreda. Školske šale, dogodovštine, opisi profesora-sve je ovo izazivalo salve smijeha i stvorilo prkos vremenu koje neumitno protječe. Na koncu je netko izjavio: „Nismo mi generacija „Yugo 45“! Mi smo više Mercedes 45, ili bolje reći 450!!!“

H. J.