Dok se doslovno cijeli svijet uhvatio u koštac s corona pandemijom, čini se kako su po mnogim pitanjima ove bolesti naši susjedi u BiH žive na liniji „lako ćemo“! Tamo ilegalni migranti i dalje svakodnevno pristižu. Nitko ih ne nadzire iako dolaze iz područja gdje se zadnjih dana pojavio corona virus. Svakako je nasloženija situacija u Tuzli. Ondje su zadnjih dana učestali međusobni okršaji migranata na trgu kod Autobusne postaje, a Željeznički kolodvor odavno je u njihovim rukama.  Pojačani su i napadi na domicilno stanovništvo. Migranti su ovoga puta prešli svaku granicu normalnog ponašanja jer su napali i pretukli maloljetnika pred njegovim ulazom u zgradu. Osim što je tinejdđer (17) dobio batine, ukraden mu je mobitel. Počinitelji brutalnog napada nisu otkriveni jer oni nemaju nikakve dokumente i kreću se gradom bez ikakvih zabrana i ograničenja. Posebno je kritična situacija u naseljima koji gravitiraju Autobusnoj postaji gdje tisuće migranata žive u improviziranom šatorskom naselju. Stanari ističu kako u strahu žive već mjesecima.

– Ne smijem djecu pustiti ispred zgrade. Migranti ovdje vrše fiziološke potrebe naočigled svih prolaznika. Svako jutro moramo čistiti njihove fekalije! Pogotovo je opasno uvečer kada sjede na mostu koju povezuje naše naselje s naseljem Irac – kaže stanar iz zgrade „Lucijana“.

Drugi građani ne koriste most između naselja, već u večernjim satima idu kućama dva puta dužim putem.

– Već mjesecima s posla kući idem dužim putem jer me strah po noći proći pored njih. Iako sam muškarac, moram vam reći da nije nimalo jednostavno proći pored njih 10-ak nepoznatih ljudi. Zamislite onda kako je ženama i djevojkama koje oni presreću i traže od njih novac, govori jedan mještanin.

Nakon međusobnih obračuna, njihova meta sve češće postaju građani Tuzle i njihova imovina, a zabrinuti Tuzlaci traže od Policijske uprave MUP-a i drugih nadležnih institucija da ih zaštite. Pojava corona virusa još je pogoršala situaciju.

-Pa ti se ljudi inače vrlo rijetko  kupaju, a budući da sada za higijenu nemaju  uvjete, ovo je pravi raj za širenje corone. Prava je sreća da ta bolest već nije pokosila Tuzlu, a pitanje je kada će se i to dogoditi.

Na ove podatke su na  društvenim mrežama reagirali mnogi žitelji Bihaća i Velike Kladuše.

-Tako im i treba. Tuzlaci su sve nas do jučer nazivali fašistima jer smo se bunili na migrante. Od kada se njihov broj kod nas smanjio puno je manje, provala, krađa i tučnjava. Čak su nam silovali i pse!!! Sada su zauzeli Tuzlu pa tamo više nitko ne priča o humanitarnom pristupu, čovjekoljublju i sličnim glupostima, ističu žitelji Unsko-sanskog kantona.

M.S.