Migranti mijenjaju rute kroz Liku?

MUP RH nas i ovih dana uvjerava kako naša policija čvrsto  držai pod kontrolom granicu prema BiH. U zadnje vrijeme učestali su migrantski pritisci prema RH na graničnim pojasima prema Lici i Banovini. Razlog tome je što su se u okolici Bihaća i Cazina stvorili mali gradovi pod šatorima gdje migrantska sirotinja očekuje rješenje svojih životnih pitanja i put prema obećanim zemljama EU. Da policija i nije toliko učinkovita vidjelo se na nedavnoj tragediji kod Ogulina kada se na uhodanoj migrantskoj ruti urušila stijena i usmrtila dvojicu mladića. A Lika?

Svako malo doznajemo kako policija na ovim prostorima hvata beskrupulozine švercere ljudima koji u prtljažnim prostorima kombija prevoze migrante kao stoku, samo da bi se  što više zaradilo. No, ima i drugačijih priča. Iz nekoliko izvora doznajemo kako su diljem Like viđene grupice ljudi s mnoštvom zavežljaja na leđima, s malom djecom u naručju. Nedavno smo željeli provjeriti ima li istine u tim pričama, što nam je PU ličko-senjska opovrgla. Zadnji slučaj iz Lovinca govori drugačije.

Nastavak ispod oglasa

U obližnjim šumarcima mještani su u više navrata tvrdili da su viđali skupine nepoznatih ljudi. Potvrda ovih navoda stigla je kada su pastiri u jedom šumarku zateklu tragove boravka veće skupine ljudi. Trava je bila ugažena, nađene su mnoge prazne plastične boce kao i tragovi loženja vatre na dvjema lokacijama. Tako su se potvrdile priče kako skupine migranata koriste težu, zaobilaznu rutu kroz Hrvatsku, na dijelovima granice sa BiH na kojima nema većeg broja policajaca.

L.O.