Sarajevski „Dnevni avaz“ objavio je tekst pod  naslovom „Cijeli svijet gleda na Lezbos, a o 12.000 migranata u Bihaću svi šute“. Navodi se kako je ovih dana na tome terenu boravila novinarska ekipa njemačkog lista “Tageszeitung”, a njihovi utisci o migrantskoj krizi na tome području su ravni katastrofi.

Evo što pišu o situaciji u Bihaću:

-U Unsko-sanskom kantonu skupilo se 12.000 ljudi koji hoće u Hrvatsku. Oni tu, uostalom isto kao i na grčkim ostrvima, vegetiraju pod neizrecivo teškim uvjetima jer nemaju dovoljno hrane i uprkos korone, jedva da imaju medicinsku njegu.

Prenatrpan kamp Bira u Bihaću zatvoren je 7. rujna. Njegovi stanovnici, pretežno Pakistanci, Afganistanci i Sirijci, trebaju biti premješteni u druge kampove. Mnogi su međutim završili po šumama i okolnim livadama. Domicilno stanovništvo, uostalom kao i ono sa grčkih otoka, nakon prvobitne spremnosti da pomogne izbjeglicama, sada ne zna kako izaći na kraj s ovom situacijom i zauzelo je prema njima neprijateljski stav, prenosi  i “Deutche wele”.

Hrvatska policija usavršila pushbacks-metode?

Njemački novinari su iz razgovora s dijelom migranata doznali kako je hrvatska policija usavršila svoje metode hvatanja ilegalnih migranata i njihovog potiskivanja natrag u BiH. To novinari zovu „brutalno sprovedeno ilegalno vraćanje, koje se naziva Pushbacks“. O čemu se točno radi nitko ne zna jer Pogranična policija radi svoje i ne dopušta ilegalne upade na hrvatski teritorij. Po čemu je čuvanje državne granice naših policijskih službenika  ilegalno, to je malo teže doznati.  Naravno da u ovakvim definicijama sudjeluju i neizostavni  predstavnici  nevladine organizacije “Amnesty International”. Ponavlja se stara priča: o ljudskim pravima ilegalnih migranata svi govore, ali nitko ne spominje hrvatske zakone i obveze migranata.

Međunarodna organizacija za migracije IOM pokušava podići alternativne izbjegličke kampove u BiH, poput kampa Lipa, ali za sad bez uspjeha. 

Milorad Dodik:”Muslimanske migrante nećemo trpjeti u RS”!

Vođa Srba u BiH  Milorad Dodik ne daje prostora za sumnju kada kaže da Srbi neće trpjeti ilegalne migrante u dijelu zemlje u kojem on vlada. Zato migrante autobusima prebacuju na granicu Federacije BiH koju pretežno naseljavaju Bošnjaci i Hrvati. Tako je u kolovozu došlo do apsurdne situacije jer je  policija iz Bihaća pokušala  sprječiti policiju RS-a da tamo prisilno uputi migrante na njihovu teritoriju.

Gradovi Bihać i Velika Kladuša sami moraju rješavaju probleme migracije. Šef IOM-a u BiH Peter van der Auweraert stalno ističe da dolazi zima. Što onda činiti? Kada ništa ne čine vlasti u BiH, čine migranti. Sinoć se kod Bihaća dogodila još jedna krvava tučnjava iz koje je jedan Afganistanac izašao s nekoliko porezotina na vratu. Jedan zemljak ga je htio zaklati. Život mu je jedva spašen. Napadač nije pronađen, možda je već negdje u Lici. Slično se događa gdje god se migranti nalaze.

Od ranije se zna kako nitko od migranata nema niti jedan identifikacijski dokument, ali zato svi imaju noževe. Gospićka policija je jučer alarmirana o provali u jednu kuću na potezu od Čitluka do Bilaja. Tom je prilikom uhićen jedan migrant, iako mnogi svjedoci govore kako je riječ o više grupica ljudi. Naravno, ni taj uhićenik kod sebe nije imao niti jedan dokument. Za nož ne znamo…

M.S.