Migranti samo čekaju proljeće, a onda slijedi pojačana navala na hrvatsku granicu!

0

Nakon što su migranti iseljeni iz Vučjaka pored Bihaća i smješteni u gradiću Ušivku nedaleko od Srajeva, ipak ne jenjavaju optužbe na nesposobnost vlasti u BiH da stavi pod kontrolu migrantsku krizu. Jedan od rijetkih gradova u toj zemlji koji je do sada koliko-toliko snošljivo pratio ove događaje bila je Tuzla. Smještajni kapaciteti za migrante u ovome su gradu odavno popunjeni. Budući da svaki migrant ima mobitel sada se svi okuljaju u Tuzli gdje je više nemoguće naći krov nad glavom. Tamošnja željeznička postaja postala je novo migrantsko naselje. Budući da za sve nema dovoljno mjesta, oko 200-tinjak ljudi žive pod improviziranim šatorima. Kao da se kamp Vučjak preselio na istok BiH.

Kako javlja „Dnevni avaz“ plato na kojem se nekada čekao dolazak vlakova na Željezničkoj postaji Tuzla “zauzeli” su migranti koji su ondje  podigli šatorsko naselje da bi se sakrili od hladnoće. Jedni su tek došli iz pravca Zvornika i Bratunca, drugi se vraćaju iz Republike Srpske gdje ne postoji niti jedan migrantski kamp i gdje nikako nisu dobro došli. Volonteri iz Tuzle i drugih dijelova Distrikta Brčko pokušavaju koliko-toliko olakšati boravak ovim ljudima na hladnom betonu.

– Građani hoće pomoći pa donose ogrjev, hranu, odjeću, obuću… Sve to čine da bi se migranti smjestili što dalje od njih, da ih ne gledaju, jadaju se humanitarci. Novo šatorsko naselje se nalazi u urbanom dijelu Tuzle. Pokušaj sistemskog pronalaska rješenja za smještaj migranata preko zime propao je zbog prosvjeda lokalnog stanovništva iz prigradskih naselja koji nisu željeli u vojarni, u svojoj blizini, vidjeti očajnike koji su na daleke puteve krenuli u nadi za boljim životom.

U međuvremenu se priliv migranata u BiH nastavlja jer niti jedan nikada nije zaustavljen na njihovoj državnoj granici i vraćen odakle je došao. Sve je odavno izmaklo kontroli, što službeno Sarajevo odbija priznati. Odavno su usahle i teorije udruga za ljudska prava po kojima je isključivo riječ o ljudima koji bježe pred ratovima. Takvih je u BiH sada najmanje. Sve ankete koje su do sada provedene u toj populaciji kazuju kako migranti sada samo čekaju da prođe zima, a onda im slijedi nova navala na hrvatsku granicu. Dio migranata s više novca već su pronašli nove rute preko Neuma. Ondje ih preuzimaju krijumčari i prevoze do Italije. Dok hrvatska vanjska politika šuti o ovoj problematici, susjedna BiH doista postaje novo trusno područje čija bi eskalacija migrantske krize mogla Hrvatsku vrlo skupo stajati.

D.A./L.O.