Ovoga tjedna dva muškarca ubijena su u obračunu među ilegalnim migrantima kod Cazina u sjeverozapadnoj Bosni, potvrdila je lokalna policija.
Migranti su se sukobili kod sela Šturlić u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom kamo su se zaputili u većoj koloni. Vjerojatno u nakani da ilegalno prijeđu državnu granicu i uđu u Hrvatsku. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako je policijska ophodnja koja je poslana na teren na poprištu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove život. Na tijelima su imali brojne vidne ozljede nanesene hladnim oružjem i ležali su u lokvama krvi. Policija je utvrdila i kako je u ovom sukobu veći broj migranata ozljeđen. Niti u ovome slučaju nitko od ubijenih i ozlijeđenih nije kod sebe imao bilo kakve dokumente, što je postao redovni obrazac ponašanja migrantske populacije u BiH. Jedino što su ranjeni migranti izjavili tamošnjoj policije jest da su Pakistanci i svi sa sobom nose noževe.
Županijski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić kazao je kako u tom dijelu BiH imaju sve većih problema s ilegalnim migrantima koji tamo zadnjih dana počinju masovno dolaziti.
-Posljednjih dana zamjećeno je da velik broj migranata dolazi iz Republike Srpske. Mnogo ih se nalazi u šumama, a ponegdje ima više od 30 postavljenih šatora. Samo na području Tržca se nalazi oko 500 ilegalnih migranata, kazao je Kljajić.
Međusobni obračuni ilegalnih migranata eskalirali su unatrag mjesec dana posvuda u BiH. Tamošnji mediji jedva da i evidentiraju brojna ranjavanja migranata noževima, što je postala gotovo svakodnevna pojava.

Čija se šuma siječe podno Plješivice?

Očito se migrantska ruta iz Like dijelom premjestila prema sjeveru. Uređenje područja uz državnu granicu podno planine Plješivice uvelike je olakšalo posao timovima Granične policije iz Korenice. Uz graničnu liniju uklanjaju se šikare, stabla i stvara se prostor kojega je sada lako nadzirati. U Bih su se odmah pobunili kako Hrvatske šume sijeku njihovu šumu. Naš izvor iz Hrvatskih šuma iz Korenice definirao je cijeli posao.
-Budući da se prilikom čišćenja graničnog terena služimo najmodernijom opermom i GPS-om, nemoguće je pogriješiti i prijeći na teren BiH. To što netko iz našeg susjedstva misli da mi radimo napamet, ne zanima nas previše jer mi zahvate u šumi činimo isključivo na hrvatskom teritoriju. Uz državnu granicu što ju je odredila Badinterova komisija, rekao je naš izvor.
Zbog ovih spekulacija se Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH prije nekoliko dana u Zagrebu sastala s Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske. Sastanak je organiziran na zahtjev Bisere Turković povodom aktuelnih događanja vezanih uz sječu šuma u graničnom pojasu. Dogovoreno je da će oboje ministara narednoga tjedna posjetiti područje podno Plješivice kako bi se uvjerili da Hrvatske šume radove obavljaju isključivo na području RH.
M. S.