Radio Bihać

Nastavljaju se lokalna nadmudrivanja i prepucavanja vezana uz migrantsku krizu u BiH, osobito u obližnjem Unsko-sanskom kantonu. Nakon što su sinoć bezuspješno pokušali vratiti iz kampa Lipa 50-tak migranata u prihvatni centar Bira, koja se nalazi u gradskoj zoni, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) danas je napustila kamp Lipa. Svemu ovome prethodili su svakodnevni prosvjedi građana Bihaća kojima je već, kako stalno ističu, dozlogrdio teror i kriminal kojega provode ilegalni migranti.

Kako novinari  izvještavaju iz Lipe, ilegalni migranti su u znak prosvjeda zbog novonastale situacije, jutros zapalili nekoliko šatora, naftu i  agregate u Lipi, tako da im je svaki daljni boravak u ovom kampu sada onemogućen. Službenici IOM-a su pozvali i novinare da zbog vlastite sigurnosti napuste Lipu, tako da su migranti tamo ostali sami. Što im je i bio cilj.

Kome je zapravo sve ovo išlo u prilog? Svi se slažu u jednome: sada je znatno olakšan svakodnevni „game“, kako ilegalci zovu pokušaje nezakonitih ulazaka u RH. U jednom od zadnjih tekstova vezanih uz migrantsku krizu britanski „The Gvardian“ opet je optužio hrvatsku policiju za tzv. ilegalno vraćanje ilegalnih migranata koji su  uhvaćeni u ilegalnom prijelazu hrvatske državne granice. Sve ovo zvuči podosta glupo i nepovezano u priči po kojoj bi, po mišljenju autora toga teksta, hrvatski policajci trebali benevolento i objeručke prihvaćati ilegalne migranti. Koji su redovno naoružani noževima i palicama i redovno nemaju sa sobom niti jedan identifikacijski dokument.

Bilo kako bilo, zbog totalnog nereda sa situacijom u obližnjim BiH kampovima, u ove blagdanske dane treba očekivati pojačani pritisak na naše granice. Upućeniji tvrde kako je to i bio krajnji cilj paleža i prosvjeda u tamošnjim kampovima, ne bi li se smanjio nadzor nad ilegalnim migrantima i tako olakšali upadi na tlo Hrvatske. Ilegalni, dakako.

R.B./M. S.