Migrantska kriza ili ping-pong s ljudima?

Foto: Nova TV/Ilustracija

Već gotovo pola godine svjedočimo serijalu (dez)informacija iz tzv. državnih medija i resornih ministarstava moji uporno minoriziraju migrantsku krizu. Sakrivanje činjenica potpuno je odbačeno nakon velikih problema na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše u BiH koji je zbog navale migranata bio zatvoren za sav promet na tjedan dana. Zbog pisanja o ovim temama dobili smo brojna pisma naših čitatelja iz Hrvatske, ali i izvan granica. Zadnji takav dopis proslijedio nam je čitatelj Samir Podić iz Bihaća:
“… vidim da i na vašem portalu objavljujete vijesti vezane za migrantsku krizu na USK – Bihać i Velika Kladuša koja, kako se tiče nas, tako i Vas u tom predjelu RH. Ja bih volio da na svom portalu objavite da se slijedeći protesti za rješavanje migrantske održavaju u Bihaću na gradskom trgu sa početkom u 18 sati. Ujedno, ispred građana Bihaća i USK a i u svoje osobno ime bih Vas zamolio da također pozovete i vaše sugrađane na ovaj skup u navedenom terminu jer ovo je naš zajednički problem i ako se riješi u Bihaću riješio se i u prekograničnom pojasu u RH, stoji u dopisu Samira Podića.

Na portalu Biscani stoji kako se ovaj prosvjed najavljuje za 17. studenoga. Isti izvor ističe kako se migrantska kriza samo produbljuje te da je nitko od nadležnih institucija ne rješava.
– “Dolazak migranata u naš grad se nastavlja i Krizni štab građana Bihaća je donio odluku da protestima opet alarmiramo javnost na probleme koji se dešavaju u Bihaću”, rekao je Sejo Ramić za Klix.ba.

Nastavak ispod oglasa

Ono o čemu smo pisai sada ističu mnogi mediji iz BiH. Službeno Sarajevo šalje ljude vlakovima u Bihać, policija iz vraća natrag u Sarajevo gdje provedu nekoliko dana. Onda slijedi novi pokušaj slanja migranata u Bihać i novo vraćanje u Sarajevo. Infantilni i nedopustivi ping-pong s ljudima. Prosvjednici traže da se migranti iz središta gradova Unsko-sanskog kantona premjeste u sabirne centre (ukoliko imaju dovoljno kapaciteta) ili da se izmjeste iz urbanih četvrti jer su doslovno preplavili gradove ovog dijela BiH. Vjerojatno je na potezu politika dvaju susjednih država koja po pitanju migrantske krize za sada nije načinila znatnije pomake.

M. S.