Radio Bihać

Nakon višekratnih upozorenja Europske unije o neljudskim uvjetima koji vladaju u tzv. migrantskom kampu Vučjak nadomak Bihaća i državne granice sa RH, službeno Sarajevo je konačno odlučilo sasvim ugasiti to pribježište migranata. Podsjećamo kako je riječ o kampu bez struje, vode i osnovnih hihijenskih i ostalih uvjeta za život ljudi. Nakon odluke vlasti Unsko-sanskog kantona  o smještaju migranata u čvrste objekte, ostao je djelovati jedino Vučjak. Blizina hrvatske granice veliki je izazov migrantima koji se neprestano pokušavaju preko RH prebaciti na toliko željeni zapad.

Uzimajući u obzir svu složenost migrantske krize u BiH, ali i opetovane optužbe po kojima je ta država sama kriva jer je svojim lakonskim odnosom prema ovoj problematici zapravo (svjesno ili ne) potencirala dolazak desetaka tisuća migranata, službene izjave koje smo jučer čuli zvuče kao loš vic. Konačno je dogovoren transport migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća u vojarnu bivše JNA Blažuj kod Sarajeva. Trebao bi početi sutra, uz glasno negodovanje migranata koji otvoreno tvrde kako će svi odjednom krenuti na hrvatsku granicu pa tko prođe-prođe!

U Sarajevu je na sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića slavodobitno izjavljeno:

-Iako migranti ne žele ići u Sarajevo, oni će tamo biti prebačeni, jer se radi o ilegalnim migrantima, izjavio je ministar je Mektić.

Dobro je da je nakon trogodišnje migrantske krize u svojoj zemlji ministar shvatio kako je riječ o ilegalnim migrantima. Onim istim kojima su u toj državi davali nekakve potvrde i slali ih dalje prema Hrvatskoj. Bez ijednog valjanog dokumenta. Stara je priča da niti jedan migrant uhićen u Hrvatskoj ili Sloveniji uza sebe nije imao nekakav identifikacijski dokument, a sve se u tome kontekstu uvijek završavalo na priče tipa „ja sam taj i taj, majke mi“!

Vlasti u BiH još nisu javnosti obznanile kakva će biti budućnost migranata iz Vučjaka jer se cijelo vrijeme barata s pojmom „tranzitni centar“. Tranzitni za kuda ?

-Radimo intenzivno na opremanju kasarne u Blažuju i ona će vrlo brzo biti spremna. Do kraja sljedećeg tjedna Vučjak će biti zatvoren. Imamo i plan za migrante smještene u Miralu i Biri kod Bihaća da ih izmjestimo van Unsko-sanskog kantona. Napravit ćemo veći tranzitni centar kako bismo oslobodili urbanu sredinu i omogućili funkcioniranje lokalne zajednice, rekao je ministar Mektić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić kazao je kako će na transportu biti angažirane sve raspoložive policijske snage Unsko-sanskog kantona, a autobuse bi trebalo osigurati Ministarstvo sigurnosti BiH.

M.S.