Jučer smo izvještavali o migrantima koje je policija presrela kod Široke Kule nedaleko Ličkog Osika. Grupa muškaraca od 15-30 godina jutarnju je nuždu neometano vršila po okolnim živicama, školskom voćnjaku, iza crkvenog zida i iza spomenika. Ono što još više zabrinjava je situacija u susjednom Bihaću.

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović potvrdila je da su se zbog migrantske krize našli u alarmantoj higijensko-epidemiološkoj situaciji.

“Od pet, šest tisuća migranata devedeset posto su mladići od 15 do 30 godina, a među njima imamo HIV pozitivne, aktivnu tuberkulozu, hepatitis B i C”,  rekla je za Fenu, dodajući da se u jednoj dvorani u kojoj je smješteno 2000 migranata epidemiloška situacija ne može kontrolirati.

“Imamo 800 slučajeva svraba”, kaže Ćemalović, dodajući da među migrantima ima i mnogo ovisnika o narkoticima.

“Doktori hitne medicinske pomoći 80 posto vremena su na usluzi migrantima, a 20 posto građanima”, istaknula je Ćemalović te nastavila kako imaju dovoljno liječnika i žele držati situaciju pod kontrolom, no imaju financijskih problema.

“Kantonalna bolnica u Bihaću je prepuna i kad se pojavi bilo koji zarazni problem, Infektivni odjel ne može primiti sve oboljele”, rekla je Ćemalović. Poručila je i kako su migranti doslovno okupirali Bihać, u kojemu je nemoguće vidjeti obične građane.

“Djevojke se iz straha ne mogu normalno kretati ulicama jer se boje migranata. Jednoj su djevojčici, koja im je kao volonterka donosila hranu, upravo slomili ruku. Zaista se mnogo toga događa i zato nam je prijeko potrebna pomoć”, rekla je Ćemalović.

Upozorila je i kako je sigurnosno stanje u Bihaću postalo neizdrživo jer su učestale provale, napadi i krađe, a lokalno se stanovništvo u strahu sve više povlači u svoje domove u strahu od nasilja kojemu su sve češće izloženi. “Bihać je okupiran migrantima, a 80 posto su ilegalni migranti. Ovo je problem Federacije BiH i države. Migranti su danas u našim vrtovima, a sutra će biti u vašima”, poručila je ministrica zastupnicima u entitetskom parlamentu. Bihaćki gradonačelnik Šufret Fazlić upozorio je kako je njegovim sugrađanima danas gore nego u ratu pod opsadom.

“U ratu smo barem znali da smo ista država”, rekao je Fazlić te dodao kako ga iz državnih tijela vlasti već godinu i pol “prave budalama” i nude samo verbalnu potporu.

Rekao je kako u Bihaću gori fitilj i samo je pitanje kada će bomba eksplodirati.

L.O./O