Ilustracija

Sinoć je u Gorskom kotaru kod Tuhobića policijska patrola naišla na skupinu od 20-ak migranata. Svi su, po običaju, bili bez ikakvih dokumenata. Kada ih je policija htjela zadržati do dolaska policijskog kombija, migranti su nasrnuli na policajce. Pri tome je jedan policajac potegao pištolj i u naguravanju je lakše ozljeđen jedan migrant.

Prije nepuna dva tjedna slično se dogodilo iznad Rijeke kada je 71 migrant uhićen u nedopuštenom kretanju kroz Hrvatsku. Budući da ih je tada bilo puno više nego li policajaca, migranti su ih odlučili kamenovati. Policajac se spotakao, pištolj je opalio, a jedan migrant je teže ranjen.

Naravno, odmah su se aktivitrale domaće tzv. nevladine udruge i po cijelom svijetu odaslale poruke kako hrvatska policija „redovno puca u ilegalne migrante“. Općina Brinje je još prošle godine uvela pravilo po kojem se noću ne gasi javna rasvjeta po okolnim selima koja su postala dio ustaljenih migrantskih ruta. S područja Općina Perušić, Vrhovine  i Plitvička Jezera sve je više dojava o susretima mještana s migrantima, krađama i provalama.

Čini kako je građanima „puna kapa“ tih nevladinih udruga (koje uzimaju oko milijardu kuna iz državnog proračuna godišnje) pa su na društvenim mrežama sve oštrije kritike migrantske krize i zahtjevi da čuvanje granica konačno preuzme vojska. U protivnom se postavlja pitanje: što se čeka??? Valjda da u svojim teškim zadaćama pogine neki hrvatski policajac. A to je ono što nam svakako ne treba.

L.O.