Migrantske rute idu preko Like i Korduna

Foto: HRT

Ono o čemu su tajila Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske i BiH, prvi je prije desetak dana pisao portal Lika online. Na području bihaćkog kantona posvuda niču sirotinjski „gradovi“ migranata, počesto i u parkovima u središtu Bihaća, Cazina, Velike Kladuše… U pomoć sirotinji iz Afganistana, Irana i Sirije prvi su pristigli tamošnji građani i aktivisti humanitarnih organizacija. Prema informacijama sa terena službenu politiku BiH ne zanimaju migranti i za njih migrantska kriza zapravo ne postoji. Barem se tako ponašaju. Sa terena doznajemo kako je u okolici Bihaća bilo više incidenata između domicilnog stanovništva i nekolicine rabijatnih migranata. Bilo je tučnjava, krađa, šteta na usjevima… Nakon pritisaka migranata na područje oko Bihaća, zadnjih se dana taj problem premjestio prema sjeveru, na područje Karlovačke županije. Taj je prostor najbliži Sloveniji  i nastavku migrantske rute prema državama EU.

U roku od tjedan dana ta je obećana zemlja sasvim okrenula leđa migrantima. Italija je izjavila kako više ne želi biti veliki migrantski kamp i počeli su graditi prihvatne centre za deportaciju. Isto se događa  u Njemačkoj i većini država EU. Podsmjesi i osude Slovenije i Madžarske zbog postavljanja zaštitnih ograda na granicama sada je jedini „recept“ da bi se migrantska kriza okončala. Kada smo kod „recepata“, hrvatski mafijaši uveli su nova pravila kako bi dodatno povećali zaradu i jad migranata.

Nastavak ispod oglasa

Uz granicu Hrvatske, sa BiH strane sve učestalije kruže „poslovnjaci“ iz Hrvatske, kriminalci koji su se već obogatili krijumčarenjem ljudi. Redovno se pojavljuju sa zatvorenim furgonima i kombijima i migrantskoj sirotinji na prijevaru uzimaju posljednji novčić, dajući im lažna obećanja. Obiteljima koje žele dalje u Europu obećavaju da će ih uz granicu čekati noću na određenom mjestu i odvesti u europski raj. Kada uzmu novac od migranata, te bestidne lopuže više nitko niti ne vidi. Tako migranti ostaju bez novca, ali i  bez nade da će ikada dosegnuti svoj cilj.

Pritisci migranata na hravtskim granicama svakodnevno se povećavaju. Prema podacima iz PU ličko-senjske u prva četiri mjeseca ove godine uhićeno je 20  osoba u pokušajima nezakontog ulaska u Hrvatsku. Prema zadnjim podacima sa prostora BiH dolasci migranata u susjednu državu svakodnevno se povećavaju jer se tzv. Balkanska migrantska ruta promijenila i sada se ta sirotinja uglanom kreće prema sjevero-zapadu BiH, odnosno prema Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji.

M.S.