Migrantski aksiom: Ako te uhvati policija, zatraži azil!

Ilustracija

U hrvatskim medijima je tek jučer procurila vijest po kojoj je Karlovačka policija u šumi pored Ogulina zatekla i privela veću grupu ilegalnih migranata. Ilegalci su iz Afganistana, naravno bez ijednog identifikacijskog dokumenta. Kako su rekli policiji, „izgubili su ih usput“.

Utvrđeno je kako se radi o većoj grupi državljana Afganistana te da je dvoje djece lošeg zdravstvenog stanja, zbog čega je pozvana hitna medicinska pomoć pa je majka s djecom odvezena u Opću bolnicu Ogulin.

Nastavak ispod oglasa

Čim su ih policajci priveli, istoga časa su se ilegalci sjetili čarobne riječi „azil“ jer se očito nikome od njih ne vraća u BiH. Iako se zna na koji način i u kojim uvjetima se podnosi zahtjev za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj, migranti azil u RH traže tek onda kada ih policija zatekne u ilegalnom prijelazu preko hrvatskog državnog teritorija. Po nekim novim normama, azil se traži tek kada te uhvate na pola puta prema Sloveniji. Prije ne.
Migranti su sinoć prevezeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite. Dvije sestre migrantice iz Afganistana oporavile su se u ogulinskoj bolnici te su otpuštene u pratnji majke.

Prema saznanjima policije ilegalci su prešli granicu Hrvatske i BiH na području Karlovačke županije. Zadnjih dana su vlasti BiH u blizini sela Željava u Lici premjestili 125 ilegalnih migranata koji su provalili u vikendice i ondje živjeli čekajući prigodu da prijeđu granicu. Policija BiH ih je privela i smjestila u migrantski kamp „Lipa“ kod Bihaća. Jedino što su se pri tome ilegalci žalili policiji jest činjenica da je na dijelovima planine Plješivice kod Korenice pao snijeg, a i policija (ličko-senjska) danonoćno i dobro čuva državnu granicu. Ako to danas nije postao grijeh???

L. O.