Treću godinu za redom Mike Saran biznismen, filantrop i vlasnik splitskog resorta Le Meridien Lav i osnivač  Zaklade Sport 2 Life svojim bicikliranjem od Praga do Splita, obilježit će početak turističke sezone, skrenuti pozornost na hrvatski turizam, ali i na važnost bavljenja sportom, kao sastavnim dijelom zdravog načina života.

Češko-hrvatska avantura trajat će 11 dana, počela je u Pragu, 29. svibnja, a završava 8. lipnja dolaskom u splitski hotel Le Meridien Lav.  U novom biciklističkom poduhvatu, Mike Saranu će kao i prošle godine potporu dati i proslavljeni češki sportaši Patrik Berger, Patrik Eliáš i Tomáš Grim. Poruka, koja se šalje je promocija zdravog i aktivnog života djece i odraslih, a ujedno i promocija aktivnog turizma u svim dijelovima kojima prolazi naša ruta, kao i očuvanje prirode. Tako su već krenuvši iz Praga na svom putu organizirali četiri dječja sportska događaja za 1000 djece ( Prag, Nevelkov, Planá nad Lužnicí i Trebon).

Saran, koji je do sada ispred sebe postavio nekoliko izazova poput osvajanja najvišeg vrha Europe Mont Blanca, penjanje na vrh planine Fuji, sudjelovanja u najtežoj svjetskoj off road utrci Fiji Eco Challenge, ali uvijek ističe kako upravo pred ovu svoju avanturu osjeća najveće uzbuđenje , rekao nam je: “ Osim što mi je naravno, kao i uvijek želja svima predstaviti koliko je Hrvatska lijepa zemlja, želim promovirati i zdrav način života.  Meni osobno, kao pristaši i promotoru zdravog načina života sport je sastavni dio svakodnevice.  Prednosti koje bavljenje sportom donosi u svim segmentima života, nemjerljive su s ičim, a mislim da je to sada, u ovo postpandemijsko vrijeme, kada smo gotovo dvije godine proveli zatvoreni i pred računalima, posebno važno za naglasiti.  Pritom naglasak stavljam na djecu, koja svakako previše vremena provode pred raznim ekranima, a nisam uvjeren da će posljedice takvog načina života ikome donijeti išta dobro.

Na svojoj ruti od 1200 kilometara u svega desetak dana, cestama i off road stazama Češke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, Saran  neće samo voziti bicikl već će putem svojih društvenih mreža i društvenih mreža svojih poslovnih partnera i prijatelja te svoje zaklade Sport 2 Life, koju je osnovao s ciljem promocije zdravog i aktivnog života među djecom i mladima, predstavljati destinacije, ljude, bogatu povijest i kulturu Hrvatske u koju je godinama zaljubljen.

Fokus je stavljen na mjesta koja ponekad nezasluženo ostaju u sjeni turističkih hit destinacija, pa će tako ovogodišnja biciklistička ruta promovirati ljepote Pregrade, Medsave, Samobora, Plešivice, Ozlja, Ogulina, Plaškog, Otočca, Bunića, Donjeg Lapca, Knina, Drniša i Klisa.

Sa zadovoljstvom pratim, sada već treći put,  projekt  Mikea Sarana  i njegovih  prijatelja, poznatih sportaša Patrika Bergera, Tomáša Grima i Patrika Eliáša, koji provodi Odien, a slijedi preporuke zaklade Sport2Life. Riječ je o impresivnom poduhvatu biciklističkog povezivanja Praga i Splita, putovanju dugom 1200 km i prolaskom kroz četiri europske zemlje. Ovaj impresivan poduhvat Mikea Sarana izaziva divljenje i našu zahvalu što na ovaj lijep način promovira kulturne, povijesne i turističke mogućnosti Hrvatske. Započeo je u vrijeme zatvorenosti zbog korone te svima pokazao da je Hrvatska sigurna zemlja za turizam, da osim prelijepog mora ima i širu ponudu kontinentalnih dijelova koji su jednako privlačni i lijepi. Ujedno projekt promovira i poziva mlade na aktivan život, približava ih sportu i zdravom životu. S divljenjem, zahvalom i potporom Miku Saranu od srca pozdravljam i ovogodišnji biciklistički izazov i put do Hrvatske”, izjavila je Ljiljana Pancirov, veleposlanica Republike Hrvatske u Pragu.

Mike Sarana na njegovom putu i kroz predstavljanje hrvatskih destinacija i ljepota prati i Hrvatska turistička zajednica svojim preporukama i savjetima, a sve kako bi ova nevjerojatna avantura što uspješnije završila.

Tako je nakon ulaska u Hrvatsku, prvo mjesto odmora bila Pregrada gdje su ih dočekali i ugostili gradonačelnik Marko Vešligaj i direktorica TZ Karolina Hostić s kojima su obišli Muzej grada i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Nastavili su put do Samobora te su do sad prešli 713.66kn s 7.623m elevacije. Mjesta odmora za vrijeme vikenda su Ozalj, Ogulin (4.6.) i Otočac (5.6.). Nakon čega se spuštaju prema moru i finalnoj destinaciji.

Cijeli podvig moguće je pratiti na službenim Instagram profilima Mikea Sarana ili Zaklade Sport2Life (#bikechallenge #Sport2Life).

L.O.