Hrvatski je Sabor 10. srpnja proglasio nacionalnim praznikom Nikole Tesle, no time, sudeći po „uzvicima“ pojedinih političara, priča o Nikoli Tesli i povratku njegovog spomenika u Gospić nije završena. Zagovornici ideje da se spomenik vrati u Gospić i postavi na isto mjesto gdje je i nekad bio te da najprije treba rasvijetliti pozadinu priče iz 1992. godine pod kojom je spomenik uništen te da se počinitelji tog (ne)djela izvedu pred lice pravde. Obilježavanje Teslina dana inicirali su Mirela Holy (ORAH), Davor Bernardić (SDP) i nezavisni zastupnik Damir Kajin koji su između ostalog u saborskoj raspravi podsjetili zastupnike tko je bio Nikola i zbog čega su predložili da se datum 10. srpnja proglasi Nacionalnim danom Nikole Tesle, čim bi se „na simbolični način odalo priznanje velikom čovjeku te da bi proglašenje tog dana bio samo početak javne valorizacije djela ovog genijalnog znanstvenika i izumitelja u Hrvatskoj i u svijetu“.
Treba podsjetiti da je više od 55 milijuna kuna utrošeno na izgradnju Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ u Smiljanu, čime su između ostalog Ličani željeli potvrditi uvažavanje lika i djela svjetski priznatog znanstvenika Nikole Tesle. Poučeni zadnjim raspravama u Hrvatskom saboru, očito je da nekome to nije dovoljno pa su izvlačenjem etiketa o ustašama i partizanima ponovno uzburkali političku scenu u Hrvatskoj, a Gospić i Gospićane, odnosno Ličane, gurnuli u novu priču bez granica.
Stanovnike Ličko senjske županije, poglavito Gospićane, najviše smeta što se rasprava o Nikoli Tesli, njegovom liku i djelu, njegovom životu i uvažavanju u narodu vodi daleko od njih, od stvarnosti, odnosno u saborskim klupama i to od političara koji s Teslom nemaju nikakve povezanosti, osim možda onih koji se vežu na pročitane retke s internetskih stranica ili nekog gradiva u osnovnoj ili srednjoj školi.
Damir Kajin stava je da je spomenik Tesle srušen zato jer valjda taj spomenik nije bio “dovoljno hrvatski”, dok Milorad Pupovac drži da njegov spomenik nije 1992. srušen u Gospiću zbog toga što je izumio struju, otkrio način kako ćemo koristiti električnu energiju, nego zbog toga što je bio Srbin. Otišao je i dalje pa je ustvrdio da će SDSS podržati proglašenje nacionalnog dana kada dobije odgovor kada će se srušeni spomenik u Gospiću vratiti gdje je bio(na središnji gradski trg).
Jedini saborski zastupnik iz Ličko senjske županije koji aktivno sudjeluje u saborskim raspravama, Darko Milinović, s gnušanjem je odbio insinuacije da Ličani i Gospićani ne žele natrag Teslin spomenik kazavši da su oni ponosni na hrvatskog znanstvenika te da spomenik Tesli nisu srušili hrvatski domoljubi te je “u ime Ličana” osudio vandalski čin miniranja i rušenja spomenika Tesli.
U saborskoj prozivci Gospićana i Ličana najglasniji je bio i SDP-ovac Nenad Stazić koji je tvrdio da o povratku Teslina spomenika ne treba pitati premijera, nego lokalnu vlast, konkretno bivšeg i sadašnjeg HDZ-ova gradonačelnika Milana Kolića i Petra Krmpotića te da Karamarko i Brkić trebaju utjecati na svoje članove u lokalnoj samoupravi da se spomenik vrati tamo gdje je bio prije rušenja.
Na prozivke iz Sabora usmjerene prema bivšem gradonačelniku Milanu Koliću (sadašnjem županu ličko senjskom) i aktualnom gradonačelniku Petru Krmpotiću glede njihovog razmišljanja i stavova vezanih za povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić saznali smo u niz detalja koji se ne podudaraju s mišljenjima Stazića, Kajina, Bernandića i Pupovca.
Tako prvi čovjek grada Gospića Petar Krmpotić kaže da je grad Gospić i do sada obilježavao godišnjicu rođenja najvećeg hrvatskog znanstvenika Nikole Tesle, a kad je riječ o postavljanju spomenika Nikole Tesle, odlučit će Gradsko vijeće Grada Gospića.
„Uvjeren sam da će Gradsko vijeće grada Gospića odrediti mjesto dostojno spomenika Nikole Tesle, a kao gradonačelnik u potpunosti podržavam sve aktivnosti vezane uz obilježavanje lika i djela Nikole Tesle, kao i promoviranje Nikole Tesle kako na lokalno,j tako i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ponosni smo na izgradnju Memorijalnog centra Nikola Tesla, a Grad Gospić radi na daljnjim projektima brendiranja Nikole Tesle u čemu očekujemo i pomoć središnje države.“ – kazao je gradonačelnik Krmpotić.
Na upit o mogućim saznanjima vezanim za rušenje spomenika Nikole Tesle 1992. godine gradonačelnik Krmpotić kaže da je u to vrijeme bio na položaju HV-a na starom Ličkom Osiku i slijedom toga nisu mu poznate činjenice u svezi rušenja spomenika Nikole Tesle.
Svakako da podržavamo 10. srpnja kao nacionalni praznik Nikole Tesle jer je to naš znanstvenik i držimo da ta tema nije za politizaciju, već tema za odavanje uvažavanja i pijeteta čovjeku koji je zadužio cijeli svijet, kaže župan ličko senjski Milan Kolić te dodaje:
„Kad je riječ o svim tim dušobrižnicima koji iz saborskih klupa prozivaju Gospićane, pa i mene kao bivšeg gradonačelnika, i spominju 1992. godinu kad je navodno srušen spomenik Nikole Tesle, mogu samo reći da sam ja u to vrijeme bio u rovovima, na prvoj crti bojišnice, tako da o tim stvarima ništa ne znam“- kaže župan Lličko senjski Milan Kolić, bivši gradonačelnik Gospića.
„Treba pojedincima ispričati i priču iz vremena kada je bio živ Josip Broz Tito jer je i on dolazio posjetiti rodnu kuću Nikole Tesle, no ta bivša Jugoslavija nije se sjetila da mu napravi dostojanstveno spomen obilježje, niti memorijalni centar. Naša je država napravila koliko je mogla, što se i vidi. Pokušavaju nas kompromitirati raznim muljažama, stoga poručujem Staziću, Bernardiću, Holly i Pupovcu da smo mi ponosni na lik i djelo Nikole Tesle i ne odričemo ga se, a tko ga želi svojatati s političkim predznacima, to je njihov problem. Ako Pupovac ima saznanja i indicije o počiniteljima rušenja spomenika, neka prijavi državnom odvjetništvu jer ako to već toliko puta spominje, zašto ne poduzme određene korake. Ma, to vam je obična smišljena politizacija Pupovca oko lika i djela Nikole Tesle i njegovo politiziranje prelazi sve granice, stoga mislim da bi trebao završiti tu svoju umišljenu priču. Gdje će se postaviti spomenik Nikoli Tesli, sigurno neće odlučiti Pupovac i njemu slični, već građani Gospića. To što Pupovac želi jedna je stvar, a ono što je stvarnost je posve drugo jer i ja bih htio biti pilot pa nisam. Neka Pupovac i njemu slični ostave Gospić na miru jer od njega žele napraviti grad slučaj što nikad nije bio, niti će biti. Pojedinci koji to još uvijek ne znaju, Gospić je pored Vukovara hrvatski grad koji se ne srami svoje ratne prošlosti i možda je nekom danas žao što su se uspjeli obraniti od neprijatelja. Pupovcu bi bolje bilo da u Saboru pokrene pitanje o žrtvama iz Široke kule, a ne da brine o brončanim spomenicima. Ustalom, zašto se ne pokrene pitanje o četničkim hordama koje su napravile masakr u Širokoj Kuli i još se ni danas ne zna za sudbinu desetak stanovnika tog mjesta. Neka on i njegovi sljedbenici zapamte da mi ne želimo politizirati s Nikolom Teslom i ponosni smo što je rođen u našem gradu, odnosno Smiljanu. To je moja poruka pojedinoj gospodi iz Sabora kako bi se ubuduće znali ravnati što, kako i o čemu treba pričati, a sve s ciljem realnog vrednovanja hrvatske povijesti. Uostalom neće nam Pupovac i njemu slični krojiti prošlost, sadašnjost i budućnost“ -kazao je župan ličko senjski Milan Kolić.

Dražen Prša